Get Social With Us
Custom Paper Design | Alimente sănătoase: EXTRACTUL de vanilie
8080
post-template-default,single,single-post,postid-8080,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Alimente sănătoase: EXTRACTUL de vanilie

De multă vreme îmi propusesem să scriu un articol cu tema EXTRACT vs. ESENȚĂ și am zis că e timpul să dezbatem și acest subiect.

Sunt o persoană care citește eticheta unui produs nou înainte de a-l cumpăra, mai cu seamă de când a apărut Mara. De aceea sunt fidelă produselor pe care le cumpăr de mult timp și acord o atenție deosebită ingredientelor dintr-un produs nou.

Însă niciodată nu am găsit nimic periculos în esența de vanilie. Doar mama pune în plăcinte de când lumea, mamaie punea esență de rom la aluatul de cozonac….

DAR….eticheta spune așa: apă, propilenglicol, colorant caramel simplu, aromă, etanol (alocool 0.2% din vol.)

Hmmm, deși “esență” sună foarte bine, ingredientele nu sună tocmai natural….nu?

Așa că am început să caut mai multe informații și am aflat că există și o aromă naurală numită EXTRACT, dar care costă mult mai mult decât esența mea clasică.

Însă există un motiv foarte bun pentru asta.

Vreți să ascultați o mică poveste? Este cu final fericit, bineînțeles, pentru că lunea nu spun niciodată povești triste.

Wikipedia ne povestește:

În 1836, botanistul Charles François Antoine Morren își bea cafeaua pe o verandă din Papantla (Veracruz, Mexico) când a observat albine negre zburând în jurul florilor de vanilie de lângă masa lui.

Le-a studiat comportamentul cu atenție și a observat că intrau în interiorul florii pe sub o “membrană”, transferând polenul în acest proces. În câteva ore floarea se închidea și câteva zile mai târziu începeau să se formeze păstăile de vanilie.

Morren a început să experimenteze imediat polenizarea manuală și câțiva ani mai târziu a fost dezvoltat cu succes un proces simplu și eficient de polenizare manuală artificială. Metoda a fost inventată de un băiețel sclav în vârstă de 12 ani numit Edmond Albius și este folosită și în prezent.

Cu o tepușă teșită din bambus, muncitorii de pe plantațiile de vanilie separă antera de stigmatul florii și folosind degetul mare, transferă polenul de pe anteră pe stigmat, floarea producând apoi un fruct.

Floarea de vanilie trăiește O ZI, uneori și mai puțin, deci cultivatorii trebuie să inspecteze plantele zilnic pentru a găsi florile proaspăt deschise – activitate ce presupune o muncă enormă.

Acum înțelegeți de ce costă mult, nu?

Apoi am aflat că există multe brand-uri de extract de vanilie, dar favorita mea Sweetapolita folosea Nielsen Massey, firmă cu o tradiție îndelungată în presarea la rece a păstăilor și obținerea extractului de vanilie.

Partea minunată este că se găsește și în România – chiar aici , și din primăvară, de când i-am descoperit, eu doar acest extract l-am folosit în prăjiturile mele. Credeți-mă pe cuvânt, aroma dată de extract nu are nici o legătură cu cea dată de esența din magazin!

Hm….fac destul de multe prăjituri, nu?

Fiind foarte concentrată veți folosi o catitate mult mai mică decât de esență, prin urmare o sticluță de extract vă va ține mult mai mult decât una de esență, ca să nu mai amintim de faptul ca este complet naturală!

Eu comand întodeauna din aceasta : Extractul pur de Vanilie Bourbon din Madagascar și iau cantitatea mare de 118 ml pentru un raport cantate/preț mai avantajos.

Însă, știți că puteți să vă faceți propriul extract de vanilie chiar acasă? 😀

Vă trebuie :

  • 200 ml vodcă sau un alt alcool alimentar de foarte bună calitate ( min 40% alcool)
  • păstăi de vanilie – eu am avut 5 păstăi superlong de vanilie Bourbon de Madagascar, deci o proporție de 1 păstaie mare / 40 ml alcool
  • o sticlă cu închidere etanșă, spălată bine și uscată (de preferință închisă la culoare)
  • RĂBDARE – cel puțin două – trei luni luni.
și în trei pași simpli aveți propriul vostru extract de vanilie.
Pasul 1. Tăiem longitudinal păstăile de vanilie și cu un cuțit adunăm semințele din interior și le punem în sticlă. Punem și păstăile secționate – daca sunt foarte lungi tăiați-le în bucățele mai mici, astfel încât să fie complet acoperite de alcool.
Pasul 2. Acoperim totul cu alcool.
Pasul 3. Închidem sticla și în prima lună agităm ușor sticla zilnic – dacă nu uităm :D.
Dacă uităm – măcar la două-trei zile. După aceea, dacă agităm sticla o dată pe săptămână, este suficient.
Sunteți gata!
Păstăi de vanilie găsiți tot la Sugar Spice și mai găsiți și aici.
Nu vă temeți de prezența alcoolului, în urma tratamentului termic (coacerea aluaturilor) alcoolul se evaporă și rămâne doar aroma minunată de vanilie.
Pe măsură ce veți consuma din ea nu trebuie decât să completați la loc cu alcool și să mai adăugați câte o păstaie nouă din când în când! În acest fel veți avea mereu în casă extract de vanile natural.
Așa arată extractul meu de vanilie în ziua 1 și mi-am propus ca în fiecare zi de luni să îi fac câte o poză și să o adaug aici – să vedeți cum lichidul se închide la culoare.

I-am adăugat și o etichetă pe care am notat data producției și data de la care voi putea deschide sticla și să folosesc extractul (ziua producției + 3 luni). Apoi am pus sticla într-un dulap pe care îl deschid mai rar (trebuie să stea la întuneric).

V-a plăcut povestea cu happy end? 😀

Pentru aceia dintre voi care nu ați văzut articolul despre zahărul vanilat făcut în casă tot cu păstăi de vanilie – îl puteți găsi aici.

Sper să găsiți util acest post și să vă folosească!

Zi minunată!

Raluca

No Comments

Post a Comment

Captcha Captcha Reload