Get Social With Us
Custom Paper Design | Banuti din ciocolata
3773
post-template-default,single,single-post,postid-3773,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Banuti din ciocolata

 

În timpul deselor mele vizite în Belgia – și mai cu seamă în ciocolateriile de acolo, am remarcat în galantare, puși la loc de frunte printre bomboane artizanale desăvârșit finisate de artiștii ciocolatieri, bănuții de ciocolată. Ambalați în punguțe legate cu funde din satin sau în cutii transparente sigilate cu panglici aurii, se vindeau foarte bine, în ciuda prețului deloc mic.

Arătau cu adevărat “făcuți în atelierul de ciocolată” și recunosc că i-am cumpărat și i-am savurat unul câte unul! Însă, în timp ce îi mâncam mi-am dat seama că nu ar fi deloc greu de făcut acasă, fără să ai prea multe abilități de cofetar.

Bineînțeles, nu aș putea imita niciodată rețeta ciocolatei (care oricum este diferită de la fiecare ciocolaterie la alta), dar aspectul bănuților, da, cu siguranță.

Ajunsă acasă am încercat să fac și eu, și trebuie să recunosc că cel mai mult mi-a luat să învăț cum să temperez ciocolata – asta până am învățat mici trucuri care te scutesc de o gramadă de muncă.

În schimb, bănuții în sine se fac super rapid și garantez că vor fi apreciați de toată lumea.

Îi puteți folosi pentru petreceri, pentru a vă servi colegii (de școală sau de serviciu) la aniversări, pentru a îi face cadou, sau să îi savurați într-o zi ploioasă în timp ce citiți o carte.

Să facem deci bănuți de ciocolată, sau, după cum le mai spun eu, “aceeași Mărie cu altă pălărie”. Veți înțelege de ce. 😀

Avem nevoie de:

 • ciocolată – neagră, cu lapte sau albă, de menaj sau gata preparată – nu contează. Alegeți-vă ciocolata preferată și folosiți-o pe aceea.
 • de preferat  – un termometru pentru gătit
 • decor pentru bănuți – nuci, alune, migdale, stafide, fistic, portocală confiată sau decorațiuni din zahăr (sprinkles)
 • o foaie de hârtie pe care am desenat forma pe care dorim să o dăm bănuților
 • hârtie de copt
Primul pas este să topim și să temperăm ciocolata.

Dacă aveți un termomentru pentru gătit este foarte simplu – fiecare tip de ciocolată având o temperatură maximă la care poate fi încălzită fără să se ardă.
Dacă nu aveți termometru, încălziți ciocolata încet – fie la bain-marie fie în reprize de 10-20-30 de secunde la cuptorul cu microunde (atenție la puterea cuptorului!) până când devinde fluidă (puțin mai subțire decât consistența mierii). Pentru că sunt leneșă, în ultima vreme nu am mai folosit termometrul…am făcut din ochi.. 😀
Așadar, 2/3 din cantitatea de ciocolată o tăiem în fulgi și o încălzim încet, având grijă să nu o ardem.
Amestecați bine în ciocolată între reprizele de încălzire, deoarece chiar dacă pare că nu s-a încălzit, veți constata ca ea de fapt se înmoaie destul de repede.
După ce ciocolata s-a topit, luăm bucata rămasă (1/3 din cantitatea inițială) o tăiem in 2-3 bucăți mari și o amestecăm ușor în vasul cu ciocolata topită.
Astfel, temperăm ciocolata, procedeu care îi conferă niște proprietăți importante:  banuții noștri vor fi crocanți atunci când îi rupem sau mușcăm din ei și nu se vor topi imediat cum îi vom atinge. *)
OK, în acest moment avem un bol cu ciocolată topită și temperată.
Pregătim decorurile, să le avem la îndemână și o rolă/pachet cu șervețele de hârtie.
ATENȚIE: Niciodată, atunci când lucrați cu ciocolată, nu folosiți apă – la nimic! Și dacă vă spălați pe mâini, înainte să vă întoarceți la masa de lucru, asigurați-vă că v-ați uscat bine de tot mâinile și că nu aveți nici o picătură de apă pe mâini sau pe ustensilele cu care lucrați! O picătură de apă în bolul de ciocolată va duce la coagularea întregii cantități în câteva secunde, și deși ea va fi în continuare gustoasă și bună de mâncat, va fi compromisă pentru decorațiunile din ciocolată.
Eu am mereu o cutie cu șervețele cu care sterg ustensilele sau mă șterg pe mâini.
Punem hârtia de copt peste hartia cu desenul bănuților, și cu o linguriță luăm o cantintate de ciocolată și o întindem pe hârtia de copt, urmând desenul care se vede prin hârtie.
Eu pun totul pe o tavă pentru că după ce umplu prima foaie  de copt cu bănuți, o ridic cu tot cu tavă, o transfer pe masă și trec la foaia a doua.
Imediat după ce am întins ciocolata, punem deasupra decorurile. Ciocolata se va întări destul de repede și dacă nu acționăm imediat, riscâm să ni se desprindă decorurile de pe bănuți. Eu am folosit mai multă portocală confiată (asta e combinația preferată a prietenei pentru care îi fac).
Am trezit interesul unei anumite fetițe care s-a supărat că mâncam ceva fără ea, așa că a decis să se furișeze și să își facă singură dreptate. 😀
Două încerări eșuate, o împăcare cu final fericit și revenim. 😀
Nu vă faceți griji cu privire la “ațele” din ciocolată care se întind inevitabil – se rup foarte ușor atunci când ridicăm bănuții.
 Trecem și la tava a doua:
Nu mai rămâne decât să lăsăm bănuții să se întărească bine (câteva ore, depinde de temperatura din cameră), să îi ridicăm pur și simplu de pe hârtia de copt, rupem firele de ciocolată și să îi impachetăm frumos.
Ce părere aveți? Nu-i așa că sunt simplu de făcut, dar că arată minunat?
*)Precizare importantă : adevăratul proces de temperare al ciocolatei este muuult mai complicat (ciocolata de încălzește până la o anumită temperatură, apoi se răcește până la altă temperatură fiind vânturată cu o spatulă pe o placă de marmură, iar în final se încălzește din nou câteva grade). Sau se folosesc aparate speciale de temperare a ciocolatei.
Dar cum ciocolata oferită spre vânzare (fie ea de menaj sau nu) a fost deja temperată, folosim acest aspect în avantajul nostru și o luăm pe o cărare mai scurtă.

 

2 Comments

 • 2micuti

  19.09.2012 at 08:21 Reply

  Arata minunat!

  • admin

   19.09.2012 at 11:17 Reply

   Si sunt si foarte buni!
   Preferații mei sunt varianta din ciocolată cu lapte decorați cu nucă și stafide sau cu migdale și stafide. Mmmmmm… 😀
   Și cei cu ciocolată albă….. 😀

Post a Comment

Captcha Captcha Reload