Get Social With Us
Custom Paper Design | Cea mai simplă și delicioasă tartă de fructe
8846
single,single-post,postid-8846,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
www.mzphotography.ro-Mara-1-anisor-519

Cea mai simplă și delicioasă tartă de fructe

De multe luni aștept să fac această tartă, fiind unul dintre cele mai răcoritoare și ușoare deserturi pentru vară și unul dintre favoritele mele absolute.

Însă, în viziunea mea, această tartă trebuie musai să aibă deasupra multe căpșuni proaspete, iar când 250 de grame de căpșuni costau în timpul iernii chiar și 25 de RON….Însă, semnele că primăvara a sosit sunt peste tot, inclusiv la magazin, deoarece ieri am cumpărat căpșuni super aromate cu 5 ron casoleta de 250 de grame….iar prima imagine care mi-a venit în minte a fost tarta…. :D

Avem așa: blat crocant din aluat fraged cu unt, o cremă pufoasă din Mascarpone și frișcă, iar pe deasupra, fructe proaspete. Pot fi de pădure: căpșuni, afine, zmeură, fragi, mure, sau exotice: mango, papaya, banane, portocale, kiwi…..sau un mix între cele două categorii….doar imaginația și propria preferință vor dicta aroma finală.

Iar vestea bună? Timpul de lucru efectiv pentru blat este de MAXIM 5 minute, pentru cremă tot de 5 minute și oricum face mixerul toată treaba. Cel mai mult vă va lua să curățați și feliați căpșunile – cca 10 minute – dar să stai în aroma căpșunilor sau a fructelor proaspete este o formă de terapie în sine.

Să vă dau rețeta.

De obicei făceam aluatul franțuzesc fraged  – exact ca cel pentru quiche, cu excepția că în acesta puneam și zahăr.

Însă mai rapid și mai ușor de pregătit este acest aluat, pentru că evită utilizarea apei sau a oului în compoziție, deci există mai puține șanse să stricăm ceva.

Am găsit-o aici și vreau neapărat să vă spun că pe site găsiți și un video în care vă arată exact sum să pregătiți crusta pentru tartă – veți vedea cât este de simplu.

 

INGREDIENTE:

PENTRU BLAT:

– 130 de grame de făină albă

– 35 de grame de zahăr pudră

– 113 grame de unt RECE, tăiat cubulețe de 1 cm

– un vârf de cuțit de sare (eu am pus unt sărat așa că nu am mai pus și sare).

Deși video-ul din linkul dat mai sus este cel mai simplu de urmărit, iată și în imagini procesul de pregătire al blatului.

Punem în robotul de bucătărie făina și zahărul pudră și mixăm câteva secunde pentru a le amesteca uniform.

Adăugăm untul și începem să amestecăm….

În scurt timp ajunge să arate exact ca aluatul pentru quiche la momentul în care adăugăm apă.

Vedeți?

Aici ne vedem mai departe de treabă și pulsăm robotul în continuare….

…până când aluatul nostru se stânge în cocoloașe mici.

Ungem tava de tartă cu unt – tava este ideal să fie din aceea cu fund detașabil sau una care are fundul la același nivel cu pereții, nu ca a mea, cu fundul înălțat….

Răsturnăm aluatul în tavă și îl presăm cu degetele – mai întâi pe laterale, și apoi pe fundul tăvii.

 

 

Deoarece eu aveam acel “șanț” pe lateralele tăvii, mi-a intrat destul de mult aluat acolo și în plus de asta nu sunt nici vreo îndemânatică în a întinde sau aranja aluat…… așa că am rămas fără aluat de întins ….

Nici o problemă! Am mai făcut încă o cantitate de aluat (ar fi trebuit să fac doar jumătate de cantitate) și am trecut la treabă.

Evident este PREA MULT aluat, voi să nu faceți ca mine, dar mie oricum îmi place acestă crustă minunată și crocantă cu unt…..și apoi este tarta mea, așă că pot să fac ce vreau eu cu ea…. :D :D

Am aranjat-o frumos cu o lingură de plastic (așa cum am văzut în filmuleț)….. și la congelator cu ea, pentru 15-30 de minute.

Ah, nu uitați să înțepați aluatul cu o furculiță pe toată suprafața fundului tăvii – astfel acesta nu se va umfla în tipul coacerii.

 

În acest timp încingem cuptorul la 220 °C conform rețetei – data viitoare îl voi pune la 180 °C pentru că mi-a ars puțin blatul…220 °C a fost prea mult.

După ce timpul de stat la congelator s-a scurs, luăm tava și o punem în cuptor, pe grătarul din mijloc – timp de 13-15 minute. Fiți cu ochii pe ea cam după 10 minute, pentru că se poate coace mai repede și poate va fi nevoie să o scoateți mai devreme – așa cum ar fi trebuit să fac și eu.

O lăsăm la răcit în tavă.

Acum, CREMA:

  • 250 de grame de brânză Mascarpone
  • 200 de ml de frișcă lichidă pentru prăjituri
  • 50 de grame de zahăr granulat (eu am folosit extra fin)
  • 1 linguriță de extract de vanilie

În bolul mixerului punem brânza mascarpone și zahărul și mixăm timp de 10 secunde. Apoi adăugăm frișca lichidă și extractul de vanilie și le batem împreună  până când ajunge în stadiul de vârfuri moi (aproximativ 1 minut a durat la mine). Pentru începători, vârfuri moi înseamnă că dacă ridicați telul din cremă, aceasta va forma niște vârfuri care apoi se lasă ușor. Așa spuenrețeta, însă mie îmi place să bat crema mai tare. Obținem o cremă pufoasă și delicioasă. Gustați, gustați cu încredere, oricum ne va ajunge și pentru tartă.

Punem crema în tava cu aluat și pregătim fructele.

FRUCTELE: au fost bine spălate și lasate la zvântat în prealabil. Nu vrem să aducem fructe pline de apă peste crema noastră minunată. Dacă aveți căpșuni sau fructe tropicale, le puteți felia sau tăia cubulețe. Dacă aveți afine, zmeură, fragi sau mure le puteți pune direct așa.

Vedeți tartele pe care le-am făcut anul trecut de ziua Marei? Am pus afinele întregi în mijloc și căpșunile tăiate pe margine.

Cele două fotografii sunt făcute de Mihai Zaharia. :D

Da, de asta iubesc eu tarta asta….. arată senzațional și la fel este și la gust!

Iată și tarta de astăzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este minunat de bună! Blatul este super sfărâmicios și crocant, crema este pufoasă și fină și dulce numai cât să fie completată de dulceața fructelor!

TREBUIE să o încercați! :D

Sper să vă placă!

Raluca

16 Comments

  • Rolling Ideas

    12.03.2013 at 11:24 Reply

    Plouă afară, dar mai tare plouă la mine in gură de când m-am uitat la tarta asta :)

    • admin

      12.03.2013 at 11:44 Reply

      Păi cu răbdarea ta fabuloasă sunt sigură că ai pregăti-o imediat! :D

  • addina

    12.03.2013 at 11:28 Reply

    ce frumos arata! si sigur e si gustoasa. primul lucru cand am vazut pozele am sunat acasa sa verific daca am mascarpone in frigider, frisca lichida imi aminteam ca am. diseara cumpar fructe si am ce face :)

    • admin

      12.03.2013 at 11:43 Reply

      :D Este foarte ușor de făcut! Doar să ai răbdare să se răcească bine blatul înainte să pui crema – că nu se împacă bine combinația blat cald -cremă mascarpone cu frișcă.
      O lași la temperatura camerei 20 de minute și apoi afară pe pervaz sau în frigider încă 15-20 și e gata de umplut! :D

  • Laura

    12.03.2013 at 11:41 Reply

    Arata splendid, si eu abia astept sa mai scada preturile la capsune ca sa fac reteta mea de tarta, crema e tot mascarpone cu frisca, dar blatul e diferit. Ma laud si eu cu a mea :-) http://laurafrunza.com/2011/05/20/tarta-cu-capsuni-si-mascarpone/

  • CRISTINA

    12.03.2013 at 13:28 Reply

    Vai ce frumoasa e tarta asta. Am de toate numai capsuni nu. Dar se rezolva. Merci Raluca :)

    • admin

      12.03.2013 at 13:35 Reply

      Mă bcuur că îți place! :D Cu mare drag! :D

  • simonacallas

    12.03.2013 at 07:10 Reply

    Cat de bine arata! Mi-a facut pofta. Cred ca o trec pe lista de “Must do” pentru weekend :)

  • Andreea

    12.03.2013 at 08:29 Reply

    Prajiturile cu fructe sunt preferatele mele asa ca sigur voi incerca aceasta minunata tarta. Am mai facut ceva asemanator, dar nu cu mascarpone. Abia astept sa o incerc. Ma intorc cu impresii.
    Multumim pentru reteta.

    • admin

      12.03.2013 at 08:43 Reply

      Este foarte, foarte, FOARTE bună!! :D
      Ți-o recomand cu toată inima!
      Abia aștept să îmi spui cum ți-a ieșit! :D

  • Ramona

    12.03.2013 at 17:18 Reply

    Buna Raluca,

    Am incercat aceasta reteta de mai multe ori anul acesta: cu capsuni, cu afine, cu zmeura. Extraordinara de fiecare data, fara sa sa fim mari maestri in ale bucataritului. Simplu si placut de pregatit si foarte ispititoare dupa. Excelenta, multumim!

    • admin

      12.03.2013 at 05:56 Reply

      Buna Ramona,

      Ma bucur mult ca va place! Si eu am facut-o toata vara – chiar pana târziu în toamnă când am umplut-o cu mure…Acum am trecut la biscuiți cu ghimbir. :D

      • Ramona

        12.03.2013 at 11:19 Reply

        Planuiesc sa fac si eu biscuitii cu ghimbir (pentru prima data) in weekend, pentru colegii de serviciu. Sa vedem ce-o iesi!

        • admin

          12.03.2013 at 05:25 Reply

          Cu siguranță au ieșit super buni! :D Si oricum, colegii cred ca au apreciat, nu? :D

          • Ramona

            12.03.2013 at 14:38

            Hey,

            Nu prea am reusit cu biscuitii din prima, cred ca am gresit ceva la copt. Mai incerc, nu-i problema, repetitia e mama invataturii! :)

          • test

            12.03.2013 at 06:02

            Practice makes perfect! :)
            Daca te pot ajuta, te rog sa imi spui.

            Cu drag,
            Raluca

Post a Comment


Captcha Captcha Reload