Get Social With Us
Custom Paper Design | Crăciun 2013: Fulgi de nea din cristale de borax
10473
post-template-default,single,single-post,postid-10473,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Crăciun 2013: Fulgi de nea din cristale de borax

Astăzi facem un experiment foooooarte frumos, dedicat în special celor mici și care cu siguranță îi va fermeca și le va captiva atenția!

Facem fulgi de nea din cristale de borax.

Vom crea practic o soluție saturată de borax și vom scufunda un fulg (construit de noi) în acea soluție. Pe măsură ce se vă răci apa, cristalele de borax își vor forma în mod natural legăturile lor chimice și se vor depune pe fulgul nostru. La final, cei mici vor scoate din apă un frumos fulg acoperit de cristale scânteietoare, ca de gheață, dar care nu se topesc. Frumos, nu? 😀

Fulgi din cristale de borax making of_necesare

Avem nevoie de:

– sârmă de crafts “chenille” – este acea sârmă acoperită cu un strat pufos din microfibră

-borax – greu de găsit la noi, este de fapt un excelent detergent, hipoalergenic, foarte bun pentru a spăla hainele bebelușilor și a celor care au pielea sensibilă. Eu, după multe, multe căutări, am găsit la noi aici, dar boraxul pe care le-am folosit la experiment l-am cumparat intr-o vacanță din Italia (tocmai pentru ca îl căutasem aici peste tot și nu găsisem nicăieri).

– apă fierbinte

Mai întâi construim fulgul de nea din sârmă: am tăiat trei bucăți egale de sârmă pe care le-am răsucit între ele, iar apoi pentru fiecare braț al fulgului am tăiat în jumătate lungimea de sârmă folosită pentru brațe, și am răsucit în jurul fiecărui braț. Din imagini se va înțelege mai bine tot procesul.

Fulgi din cristale de borax making of_1

Apoi, am construit dispozitivul de scufundare: am luat o vază, o lingură de lemn și o bucată de sârmă florală (puteți folosi ață în locul sârmei).

Am agățat fulgul de sârmă și am înfășurat sârma în jurul lingurii în așa fel încât, suspendat fiind, fulgul să nu atingă nici pereții vasului și nici fundul acestuia.

Am pus în vază boraxul, apa fierbinte și am amestecat cu o altă lingură până când boraxul s-a dizolvat bine în apă. Apoi am luat fulgul agățat de sârmă și  l-am scufundat în vas.

Proporția este de 3 linguri de borax la 250 ml apă – faceți întâi un test și vedeți de câtă apă aveți nevoie ca să acoperiți fulgul – și așa veți ști cât borax să folosiți.

Fulgi din cristale de borax making of_2

Veți vedea că se va mai depune ceva borax pe fundul vasului, dar nu este nicio problemă. Lăsăm fulgul în soluția de borax câteva ore (depinde de concentrația soluției, cristalele se pot depune in 1-2 ore sau 8-10 ore).

Iată fulgii mei! Eu i-am agățat de lampa de birou, ca să strălucească frumos în lumina acesteia.

Fulgi din cristale de borax_1 Fulgi din cristale de borax_2 Fulgi din cristale de borax_3 Fulgi din cristale de borax_4 Fulgi din cristale de borax_5 Fulgi din cristale de borax_6 Fulgi din cristale de borax_7 Fulgi din cristale de borax_8

Iar dacă vreți să faceți fulgi colorați, aveți două variante: fie luați sârmă îmbrăcată cu puf colorat sau adăugați colorant alimentar în soluția de borax.

Sper ca acest experiment să îi încânte pe cei mici și să petreceți timp frumos alături de ei.

Zi minunată!

Raluca

3 Comments

Post a Comment

Captcha Captcha Reload