Get Social With Us
Custom Paper Design | Cum să facem fotografii frumoase pentru blog sau site
4737
post-template-default,single,single-post,postid-4737,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Cum să facem fotografii frumoase pentru blog sau site

Mi-a luat ceva vreme să decid dacă să scriu despre acest subiect, mai ales pentru că SINCER nu cred că sunt nici pe departe vreo pricepută la asta….

Însă mulți dintre voi mi-ați admirat fotografiile de pe blog și de pe site și chiar mi-ați scris întrebându-mă cum le fac. Ba chiar, spre uimirea mea, mi-ați cerut și câteva soluții pentru a vă îmbunătăți fotografiile – mi s-a părut incredibil și foarte flatant în același timp! Și în timp ce scriam aceleași lucruri pentru a 3-a oară, m-am gândit să fac un post în care să împart cu voi ce am învățat eu până acum.

Înainte de toate însă, aș vrea să repet: NU sunt fotograf profesionist, probabil un fotograf adevărat va avea multe de adăugat la ceea ce voi scrie – sunt doar învățăturile cu care m-am ales eu până acum fotografiind pentru site-ul și blogul meu.

Pentru perfecțiune ar trebui să îl rugăm pe Mihai să facă un workshop. 😀 Mihai? Ce zici?

Așa….. acum că m-am asigurat că știți care este nivelul meu (adică amator), pot să trec mai departe. 😀

Așa cum vă spuneam și în trecut, eu sunt o persoană foarte “vizuală”. Mie o fotografie reușită îmi vinde un produs, mă face să citesc un articol de revistă sau să pregătesc o rețetă de prăjituri. Am constatat că deși citesc foarte multe bloguri, mă întorc mereu la cele care au fotografii frumoase: clare, luminoase, în culori vibrante și care îmi transmit starea pe care articolul respectiv o descrie.

Dacă fac fotografii OK (acceptabile, din punctul meu de vedere) se datorează în primul rând faptului că am făcut multe, multe, MULTE fotografii. Nu zeci, nici sute, MII de fotografii, mai bune sau mai proaste – și nu exagerez cu nimic când spun mii.

Iată ce am învățat – cu fotografii de comparație – ca să fie așa cum îmi place mie, adică totul clar. 😀

1. LUMINA: Folosesc în proporție de 95% lumina naturală. Cei 5% se referă la momentele în care mă apucă “prăjituritul” la 11 noaptea, deci nu am de unde lumina naturală. În rest, stau mereu aproape de o fereastră și utilizez la maxim lumina zilei.

Nu folosesc NICIODATĂ blitzul, nici nu pot sublinia suficient importanța acestui detaliu. Nu plasez obiectul pe care vreau să îl fotografiez direct în lumina puternică sau în bătaia soarelui.

Un exemplu: Aricul Marei, fotografiat în exact aceleași condiții de lumină naturală, fără nici o modificare în setările aparatului. Prima poză este fără blitz, a doua cu blitz. Remarcați diferența?
În prima fotografie culorile sunt aceleași ca în realitate, nuanțele sunt mult mai soft, nu avem nici o umbră în fundal.
În a doua, datorită luminii puternice frontale, culorile sunt mult mai deschise și apare și umbra pe fundal.
Faptul că prima fotografie este mai întunecată nu reprezintă a problemă. Mai jos, la punctul 6, o vom edita și veți vedea că o putem lumina.
2. FOCUSUL: Întotdeauna focusez pe detaliile pe care vreau să le scot în evidență. De asemenea în funcție de deschiderea diafragmei (Aperture) fundalul obiectului pe care focusez poate fi perfect vizibil sau neclar, ajutându-mă să îndrept atenția către obiectul întreg sau doar a unei părți a acestuia.
Focus pe ochi: ochii se vad perfect clar, nasul este blurry.
Focus pe nas: nasul perfect vizibil, restul ariciului blurry, putem vedea perfect cusăturile nasului.
Mai aproape? Focus pe ochi:
Și pe nas:
3. FUNDALUL: Pentru fotografiile finale întodeauna “fac curat” în spatele obiectului fotografiat, chiar dacă asta înseamnă să plasez un carton alb sau colorat în spatele obiectului. Un fundal încărcat (în care se văd detalii din cameră) va muta centrul atenției de pe obiect în altă parte.
Fără fundal: Câți dintre voi s-au uitat direct în sombrero-ul lui Henry (la televizor), fără să vedeți de fapt ariciul? 😀
Cu fundal:
Nu este nici o mare filozofie. Două cartoane albe, lumină naturală dintr-o parte….și am făcut “curat”.
4. STABILITATE: Am investit într-un trepied. Cea mai bună decizie EVER! Chiar și cel mai ieftin trepied de pe piață va ajuta enorm în obținerea unor fotografii mult mai clare decât cele făcute vreodată fără el. În plus, dacă în cameră este o lumină scăzută va trebui să fotografiați cu un timp de expunere mare (adică durează mai mult din momentul în care auziți declanșarea diafragmei până la închiderea acesteia) iar în acest timp aparatul trebuie să stea complet nemișcat. Al meu este acesta:
5. CLARITATE: Acum o săptămână mi-am cumpărat o telecomandă (68 RON) pentru declanșarea aparatului foto. Până ieri am folosit funcția “timer” a aparatului – pentru că am constatat că atunci când apăsam pe buton mișcam fără sa vreau aparatul – chiar ESTE o diferență mare de claritate între pozele declanște cu timer/telecomandă și cele apăsând pe buton.
6. CALITATEA APARATULUI: Am un aparat foto de calitate. Este un Nikon D40, deci cea mai ieftină variantă de DSLR, îl am de ceva ani, dar este tot ce îmi trebuie. Bineînțeles, unul mai performant nu mi-ar prinde deloc rău, dar sincer, acesta își face treaba foarte bine așa că prefer să investesc în altceva. Sfatul meu: luați cel mai de calitate aparat foto pe care vi-l permiteți – mai bine economisiți un an și vă luați ceva bun- MERITĂ cu prisosință.
7. EDITAREA: Editez întotdeauna toate imaginile care ajung pe site. Nu am cumpărat nici un program profesional, le folosesc pe cele gratuite : Picasa, PhotoFlexer sau iPhoto (este standard pe calculatoarele Apple). Uneori, foarte rar, folosesc Photoshop, atât de rar poate și din cauză că nu știu să îl folosesc corect.
Înainte de editare:
După editare:
O fotografie proastă, de atfel, lumina laterală fiind mult prea puternică….dar am vrut să o păstrez neapărat pe cea din comparația cu blitz/fără bitz.
8. MULTE CADRE:  Fac foarte, foarte multe fotografii, din unghiuri diferite. Pentru un post fac în general undeva în jur de 30-50 de fotografii (minimum) și ajung și la 200 (dacă am o zi proastă și sunt neinspirată). Din acestea selectez vreo 40 care au lumina, încadrarea și claritatea corecte. Apoi intră în faza de editare și pe blog ajung cam 5 sau 6. Uneori mai multe, dacă sunt mulțumită de ele.
9. ACȚIUNEA: Încerc să fotografiez lucrurile așa cum au ele loc în realitate – dacă scriu că torn laptele în compoziția unei prăjituri, fotografia va arăta exact acest lucru. Acțiunea dintr-o fotografie va fi întodeauna mai interesantă pentru privitor și îi va transmite senzația că lucrurile se întâmplă în fața ochilor lui și că participă la derularea lor.
10. EXERCIȚIUL: Așa cum spuneam și la început, am început să fac fotografii mai frumoase făcând mii de fotografii urâte și înțelegând cum se comportă și funcționează aparatul în anumite condiții de lumină, stabilitate, etc. Fotografiați orice, cât mai mult, și veți vedea că pe măsură ce fotografiați, va deveni mult mai ușor să obțineți în mod constant rezultate bune.
Acestea sunt “descoperirile” mele de până acum și sper să vă ajute și pe voi pentru a obține fotografii așa cum vă doriți.
Săptămână frumoasă și ne vedem sâmbătă, când demarăm proiectul cu activitățile de Crăciun!
Vă aștept cu drag!
Raluca

6 Comments

 • Mihai Zaharia

  07.11.2012 at 09:05 Reply

  Excelente sfaturi, Raluca. Cu siguranta trebuie urmate de oricine nu este fotograf dar vrea sa realizeze fotografii pentru site/blog. Investitia intr-un trepied este mult mai accesibila decat cea in blituri externe si softboxuri, umbrele sau corturi, asadar sfatul de a fotografia exclusiv in lumina naturala si pe trepied este foarte bun. Lumina din lateral, asa cum o folosesti tu, scoate in evidenta tridimensionalitatea obiectelor, le evidentiaza textura si formele, deci e de preferat luminii frontale, care tinde sa aplatizeze subiectul.

  • admin

   07.11.2012 at 09:20 Reply

   Venind de la tine, aprecierile inseamna FOARTE mult pentru mine! 😀

 • Rolling Ideas

  07.11.2012 at 20:21 Reply

  Pentru mine acest articol este foarte util şi am să ţin cont de experienţa ta.
  În special partea de luminozitate vreau s-o îmbunătăţesc la pozele mele.

 • Mihai Zaharia Photography

  07.11.2012 at 14:14 Reply

  Intradevar mi se par niste sfaturi foarte bune. Ca si amator, cred ca e minimul necesar ca sa faci fotografii de calitate si cum ai spus nici trepiedu nici declansatoru nu costa foarte mult

 • Bianca

  07.11.2012 at 15:16 Reply

  mmmmm iamiiii ce bine sarata felicitari. mi-au mai placut si astea http://imaginipoze.com/
  o zi buna si toate cele bune

 • Vali

  07.11.2012 at 15:40 Reply

  Foarte bun articolul, de citit.. un trepied te ajuta enorm daca ai si cateva trucuri foto in buzunar 😉

Post a Comment

Captcha Captcha Reload