Get Social With Us
Custom Paper Design | Cupcakes cu sos de caramel și unt și crema de brânză mascarpone
9898
single,single-post,postid-9898,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
Cupcakes cu sos caramel

Cupcakes cu sos de caramel și unt și crema de brânză mascarpone

Astăzi este o zi importantă pentru Custom paper Design, pentru că aniversam 1 AN!

Puteam sărbători in două moduri – fie cu tort, fie cu cupcakes și am decis să facem o rețetă nouă de cupcakes, de unde altundeva decât de la favorita mea Sweetapolita.

Săptămâna trecută îi vizitam blogul și am vazut o rețetă după care am înghițit în sec de vreo 30 de ori în cele 5 minute cât mi-a luat să o citesc…

Imaginați-vă un blat pufos și savuros de cupcakes făcut din zahăr brun și unt, pe care îl însiropăm bine cu un sirop de rom negru, injectăm blatul cu sos de caramel și unt (făcut în casă!) și deasupra îi aranjăm un nor pufos de cremă de brânză mascarpone…….RAIUL pe Pământ, jur!!

Să trecem la treabă!

DSC_00832

Rețeta o găsiți și pe site-ul sweetapolitei, adică aici:

http://sweetapolita.com/2013/06/butterscotch-cupcakes-supreme/,

dar dacă vreți direct traducerea, am scris-o eu mai jos.

VĂ ROG, nu vă lăsați descurajați de cele 4 liste de ingrediente necesare – prepararea lor chiar nu durează mai mult decât în cazul altor feluri de cupcakes și oricum, vă asigur că merită tot efortul de a le pregăti!

Ingrediente

DSC_0025

Pentru siropul de rom

  • 57 grame de zahăr brun( dark brown de preferinta- gasiti la Mega Image
  • 60 de ml de apă
  • 2 lingurite (10 ml) de rom alb sau negru
Pentru sosul de caramel și unt
  • 57 grame de unt nesărat ( de cea mai bună calitate pe care o găsiți – eu am luat President gourmet)
  • 230 de grame de zahăr brunt (light sau dark)
  • 180 ml de frișcă pentru prăjituri (eu am folosit direct o cutiuță din aceea mică de 200 ml, 35% grăsime)
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1/2 de linguriță de sare sau flori de sare
Pentru cupcakes-urile din zahăr brun:
  • 300 grame de făină (eu iau făină pentru prăjituri sau cozonac de la Dobrogea – MY FAVOURITE și nu, nu le fac reclamă)
  • 300 de grame de zahăr brun DARK
  • 2 lingurițe și jumătate (13 grame) de praf de copt
  • 1/2 de linguriță de sare
  • 230 grame de unt nesărat, RECE și tăiat in bucățele de 1 cm
  • 160 ml de lapte la temperatura camerei
  • 2 lingurițe (10 ml) de extract de vanilie
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • 3 ouă – la temperatura camerei
Pentru glazura de cremă de Mascarpone:
  • 240 de ml frișcă lichidă pentru prăjituri (35% grăsime)
  • 95 de grame de zahăr pudră alb
  • 240 grame de brânză mascarpone, înmuiată ușor (lăsați-o o jumătate de oră la temperatura camerei și scurgeți bine apa care se va lăsa din ea)

Cum le pregătim?

Mai întâi facem siropul de rom: într-o crăticioară mică amestecăm apa și zahărul și le aducem până la punctul de fierbere. Luăm de pe foc, o lăsăm 2 -3 minute și amestecăm și romul. Poate fi păstrat într-un recipient ermetic timp de o săptămână.

Urmează apoi sosul de caramel:
Într-o crăticioară cu fund dublu – sau fund gros, topim untul la foc mediu. Adăugăm zahărul brun și amestecăm să el combinăm. Adăugăm frișca lichidă și amestecăm  și apoi le lăsăm să fiarbă la foc mediu, timp de 5 minute – fără să mai amestecăm. După ce s-a îngroșat, adăugăm și sarea sau florile de sare. Lăsăm sosul la răcit.  Poate fi păstrat la frigider într-un recipient ermetic timp de o săptămână.

DSC_0029 DSC_0030 DSC_0031 DSC_0035 DSC_0036

Să pregătim și cupcakes-urile:

Începem prin a încălzi cuptorul la 180°C. Puneți în 2 tăvi de cupcakes 18 hârtiuțe pentru cupcakes.

În bolul uni mixer amestecăm făina, zahărul, praful de copt și sarea. Cu mixerul pe viteză mică încorporăm și untul, câte o bucățică pe rând – până când untul s-a încorporat.

DSC_0037 DSC_0038 DSC_0039 DSC_0040 DSC_0041 DSC_0042 DSC_0045

Amestecăm laptele și zeama de lămâie (nu vă speriați dacă laptele se brânzește instantaneu – este normal) și adăugăm peste aluatul nostru, amestecăm continuu timp de 2-3 minute. După ce totul s-a omogenizat, adăugați și ouăle și apoi mai bateți la viteză medie timp de 1 minut.

Aluatul va avea consistența unei spume de ciocolată – cam așa ceva.

DSC_0049

Transferăm aluatul în formele de cupcakes și punem la cuptor timp de 13-15 minute – până când înțepate cu scobitoarea vor rămâne pe scobitoare câteva firmituri de aluat, dar nu aluat lichid.

DSC_0052

Le scoatem din cuptor și cu mare grjă le scoatem din tăvi, și cât sunt fierbinți le însiropăm cu siropul de rom.

DSC_0053 DSC_0054

După ce s-au răcit complet, le “injectăm” cu sosul de caramel – eu am pus sosul într-un recipient de plastic ca cele de ketchup de acum câțiva ani – au un vârf ca o siringă (din acestea, mai exact).

DSC_0057

Mai rămâne doar glazura Mascarpone – cea mai bună glazură din câte am mâncat eu până acum.

Răcim un bol de inox și telurile în congelator timp de 10 minute, apoi batem bine frișca lichidă și zahărul pudră până când se formează vârfuri tari. Adăugăm și brânza Mascarpone și mai batem timp de 1 minut, până se omogenizează – nu bateți prea mult!

Transferăm glazura într-un pos și decorăm! Puteți să le decorați cu sosul de caramel și/sau cu alte decoruri din zahăr sau ciocolată.

Iată-le!

DSC_0086

DSC_00831

DSC_0093   DSC_0089      DSC_0111  DSC_0114 DSC_0115 DSC_0130 DSC_0133

Așa că sărbătorim cu mult caramel și cremă de brânză Mascarpone și sper să urmeze un an la fel de minunat și de aventuros cum a fost acest prim an!

Vă mulțumesc pentru vizite și încurajări, pentru aprecieri și critici și vă aștept cu mare drag aici pe site și blog!

O zi minunată vă doresc!

Raluca

6 Comments

  • CRISTINA

    28.06.2013 at 13:41 Reply

    As zice ca ai avut un prim an minunat. Felicitari si la cat mai multe realizari! Eu iti tin pumnii :)

    • admin

      28.06.2013 at 14:19 Reply

      Multumesc mult Cristina!! :) Si multumesc si pentru sustinerea din acest an!

    • admin

      28.06.2013 at 11:34 Reply

      Multumesc mult Andreia! Iar tu ai fost aici zi de zi – îți mulțumesc mult pentru asta!! :D

  • Rolling Ideas

    28.06.2013 at 09:03 Reply

    La mulţi ani plini de proiecte frumoase şi împliniri!

  • Handmade Ancasiada

    28.06.2013 at 12:07 Reply

    Cat de bine arata :) Ca orice iese din mainile tale :) Neaparat trebuie sa incercam si noi reteta :)

    • admin

      28.06.2013 at 05:03 Reply

      Multumesc mult Anca! :D Sunteti tare dragute, voi, fetelor! :D

Post a Comment


Captcha Captcha Reload