Get Social With Us
Custom Paper Design | Devil’s Food Cupcakes
4112
post-template-default,single,single-post,postid-4112,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Devil’s Food Cupcakes

 

Acum o săptămână am văzut pe site-ul marthastewart.com această imagine.

Arată PERFECT nu-i așa? Fiind o mare iubitoare de ciocolată, m-am gândit în fiecare zi la ea până am făcut și eu rețeta și m-am potolit.

Cu siguranță o voi mai face din nou!

Rețeta în varianta originală o găsiți aici.

Ingrediente (vor ieși 24 de cupcakes gen Raluca, 32 conform site-ului – dar mă îndoiesc).

 • 75 grame cacao neagră
 • 3/4 cup apă fierbinte
 • 360 grame făină
 • 1 linguriță praf de copt
 • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
 • 1 linguriță de sare grunjoasă
 • 340 grame unt nesărat
 • 450 grame zahăr
 • 4 ouă mari, la temperatura camerei
 • 1 lingură + 1 linguriță de extract de vanilie ( mi s-a părut prea multă vanilie așa că am pus doar 2 lingurițe)
 • 240 grame smântână (normală, pentru mâncare) la temperatura camerei

Încălzți cuptorul la 180°C. Pregătiți tăvile de copt cu hârtii.

Amestecați pudra de cacao cu apa fierbinte până se omogenizează.

În alt bol amestecați făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.

Puneți untul și zahărul într-o cratiță la foc intermediar între mic și mediu și amestecați. După ce untul s-a topit luați de pe foc și turnați în vasul mixerului. Cu mixerul setat la viteză mică bateți până când amestecul s-a răcit (timp de 4-5 minute). Ce mai ușor este să verificați pereții vasului – dacă sunt la o temperatură neutră este gata.

Adăugați ouăle, unul câte unul și bateți până când fiecare este încorporat înainte de a-l adăuga pe următorul, curățând pereții vasului cu o spatulă de silicon dacă este nevoie.

Adăugați extractul de vanilie și apoi amestecul de cacao și bateți până când sunt combinate.

Reduceți viteza mixerului la minim și adăugați făina în două tranșe alternând cu smântâna.

Împărțiți aluatul în tăvi, umplând hârtiile de cupcakes cam 3/4 din înălțime. Truc – am citit de curând că pentru a turna mai ușor (și mai curat) aluatul în tăvi să transfer aluatul intr-o cană cu cioc/ carafă și să torn direct cu ea în fiecare formă, oprind aluatul cu o spatulă de silicon când trec la următoarea formă. Am pus la încercare această metodă și chiar funcționează foarte bine! Vă recomand să o încercați.

Evident, eu pun prea mult aluat în forme. De fiecare dată când trebuie să umplu formele, fac același lucru – le umplu cam la 2/3 din înălțimea hârtiei (cât ar trebui) și mi se par atât de mici încât ajung să mai adaug puțin aluat până când le pun prea pline. Oricum, compensez și pun și mai multă glazură, așa că nimeni nu s-a plâns până acum că a avut prea mult blat, dar aș vrea să corectez acest obicei prost.

Poate este din cauza faptului că mie îmi plac porțiile generoase de cupcakes?

Încă ceva: nu vă chinuiți să nivelați aluatul pe desupra – eu am încercat când am văzut cum arătau (vezi foto de mai sus) și nu am reușit. Le-am băgat la cuptor așa și s-au nivelat singure foarte frumos.

Coaceți timp de 20 de minute (sau până când o scobitoare iese curată) rotind tăvile după 10 minute de stat la cuptor.

Lăsați să se răcească în tăvi timp de 15 minute (eu le-am lăsat doar 5 deoarece de la căldura tăvilor ele vor continua să se coacă iar eu nu vroiam să fie prea uscate la interior) apoi scoateți-le din tăvi și lăsați-le să se răcească complet.

Pot fi păstrate peste noapte la temperatura camerei sau le puteți congela, timp de 2 luni, în vase etanșe din plastic (ca să le decongelați, puneți-le peste noapte în frigider).

 

Glazură ganache

Am mai făcut aici, pe blog, această glazură și este una dintre favoritele mele din toate timpurile. Ce ai putea să nu iubești la un amestec fin și dens de ciocolată și frișcă? Doar că aceasta a fost făcută fără unt, spre deosebire de rețeta pe care o știam, acesta fiind înlocuit cu mierea. A ieșit foarte bună! Deci dacă vreți o variantă mai puțin calorică, puteți sări peste untul din rețeta veche.

Ingrediente:

450 de grame de ciocolată amăruie, tăiată fin

550 grame frișcă lichidă, 35% grăsime (am cântărit pe cântar în loc să fi pus în cană gradată să aflu ml….)

60 ml sirop de porumb (în România nu se găsește dar poate fi înlocuit cu miere, sirop de agave, sirop de trestie de zahăr). Eu nu am pus nici una dintre ele, pentru că am uitat. 🙁

Puneți pe foc smântâna și mierea și lăsați-le la foc mic-mediu până sunt gata să fiarbă. Puneți ciocolata tăiată într-un vas termorezistent și turnați peste ea amestecul fierbinte de miere și smânână. Lăsați-le să stea așa, fără să amestecați, până când ciocolata începe să se topească.

Cu o lingură de lemn începeți să amestecați ușor din centru spre marginile vasului până când amestecul s-a omogenizat și este fin (nu amestecați prea mult însă!).

Lăsați o jumătate de oră să se răcească la temperatura camerei și apoi puneți la frigider, amestecând din 10 în 10 minute, până când ajunge la o consistență la care o puteți întinde peste cupcakes. Pentru că eu le-am decorat cu un pos, am lăsat crema să se întărească mult mai mult decât decă le-aș fi decorat cu o spatulă.

Și dacă vă place “modelul” în care s-a așezat glazura, am folosit un vârf “stea deschisă”, mărimea nr 11 – face parte dintr-un set de 7 astfel de vârfuri de mărimi diferite cumpărat din Metro.

Iată și rezultatul:

 

 

 

 

2 Comments

 • Lavinia

  15.10.2012 at 09:25 Reply

  Raluca, spune-mi te rog cate cupcakes ai ornat cu cantitatea pentru glazura ganache?

  • admin

   15.10.2012 at 09:32 Reply

   Să fiu sinceră, nu îmi mai aduc aminte….dar de obicei în rețete cantitatea de glazură este proporțională cu numărul de cupcakes….deci cred ca mi-a ajuns să le acopăr pe toate 24….

Post a Comment

Captcha Captcha Reload