Get Social With Us
Custom Paper Design | Macarons
3973
post-template-default,single,single-post,postid-3973,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Macarons

 

Acum câteva seri, după ce m-am uitat pe circa 100 de poze în care tot apăreau macarons, am decis așa, pe nepusă-masă, că trebuie să fac și eu.

Și cum lista de ingrediente necesare nu este deloc pretențioasă și aveam tot ce îmi trebuie, am și pus în aplicare planul nebun.

 

Rețeta este tot de la Sweetapolita, și mai jos, așa cum știți deja sunt cantitățile în grame obținute de mine în urma cântăririi după ce am măsurat în cups.

Avem nevoie de:

 

  • 120 de grame de zahăr pudră
  • 95 de grame de făină de migdale (vedeți mai jos la “Trucuri” cum puteți să obțineți făina de migdale chiar acasă).
  • 2 albușuri de ou la temperatura camerei
  • un vârf de cuțit de bitartrat de potasiu  – eu nu am avut pentru că nu am găsit la noi, dar tocmai am constatat că poate fi cumpărat on-line de aici
  • 50 de grame de zahăr extra fin
Veți obține aproximativ 12 macaron (pentru că le-am făcut mai mici, mie mi-au ieșit mai multe).

 

Atenție: urmează poze mai puțin reușite deoarece le-am făcut la miezul nopții când doar becul mă mai putea ajuta… 😀

1. Acoperiți două tăvi cu  hârtie de copt. Puneți într-un pos un vârf de decorat simplu (fără model) sau folosiți o pungă de plastic zip-lock căreia îi tăiați un colț după ce o umpleți cu compoziția.

2. Amestecați făina de migdale cu zahărul pudră în bolul unui robot de bucătărie si pulsați până sunt bine combinate.

3. Folosind un MIXER DE MÂNĂ (nu merge altfel, știu din experiență), bateți ouăle la viteză medie până au făcut spumă. Opriți mixerul și adăugați bitartrat-ul de potasiu. Porniți mixerul din nou și continuați să bateți la viteză medie până se formează vârfuri moi. Reduceți viteza și adăugați pe rând, lingură cu lingură, zahărul extra fin. Creșteți viteza și bateți până când albușurile s-au întărit și se formează vârfuri tari. Bezeaua trebuie sa aibă un aspect foarte fin și lucios. Acum este momentul oportun să adăugți și colorant dacă doriți.

4. Cerneți făina de migdale peste bezea și împăturiți cu o spatulă de silicon până s-a amestecat. Puteți adăuga o picătură de colorant alimentar ca să colorați aluatul.  Continuați să amestecați  până când s-a subțiat considerabil.

5. Transferați aluatul în pos.

6. Faceți cercuri din aluat de aproximativ 4 cm diametru cu un spațiu de 3-4 cm între ele. Când le formați, trageți de pos spre latura cercului pentru a evita formarea vârfurilor de aluat. Aluatul astfel așezat se va întinde încă puțin în următoarele minute.

7. Bateți ușor fiecare tavă de suprafața de lucru pentru a elibera bulele de aer rămase în aluat.

8. Lăsați-le să stea la temperatura camerei timp de 15-30 de minute pentru a se usca. În acest timp preîncălziți cuptorul la 190°C.

9. Chiar înainte să puneți tăvile în cuptor, reduceți temperatura la 160°C. Coaceți timp de 10 minute, rotind tăvile la jumătatea timpului, până când macarons-urile (oare este ok cuvântul asta?) au crescut și au format acel “picioruș”. Piciorușul se va desumfla puțin după ce tava este scoasă din cuptor – este un proces normal.

10. Lăsați să sa răcească complet în tăvi și apoi dezlipiți-le cu grijă de pe hârtia de copt.

11. Alegeți câte două jumătăți de aceeași dimensiune și faceți-le sandwich cu o linguriță de umplutură.

Câteva trucuri:

  • Dacă nu aveți timp să lăsați ouăle să ajungă la temperatura camerei, pe puteți pune la microunde timp de 10-15 secunde (aveți grijă la puterea cuptorului ca să nu coaceți albușurile).
  • Jumătățile de Macaron pot fi congelate timp de până la 3 luni. Lăsați-le să se dezghețe complet, la temperatura camerei, înainte de umplere.
  • Puteți să vă faceți propria făină de migdale, punând migdale crude (ideal să fie decojite) în bolul unui robot de bucătarie sau blender și să le mixați până când se transformă într-o pulbere fină.
  • Le puteți umple cu orice – de la glazuri de bezea, ganache, gem ….chiar cu orice.
  • Pentru a citi toate trucurile vă rog să vizitați și pagina lui Rosie – aici.
Cele din acea seara mi-au ieșit bine.
Dacă le judecăm după aspect:  comparându-le cu macarons-urile perfecte, ale mele erau departe de perfecțiune: cojile aveau suprafețe neregulate, mai și crăpaseră, cercurile nu aveau aceeași dimensiune, piciorușul nu era suficient de înalt – dar pentru o primă încercare m-am declarat mulțumită – mai cu seamă că este un desert știut pentru gradul de dificultate și ca poate să îți iasă perfect și apoi, cu aceeși rețetă să iasă un dezastru.
Dacă le judecăm după gust : au fost de-li-cioa-se! Serios! Am terminat tava în acea seară – doar eu și soțul meu.
Două zile mai târziu am mai făcut două tăvi care au fost de data aceasta o catastrofă ca aspect dar iarăși, minunate la gust.

CONCLUZIE: Cu siguranță merită încercate pentru că indiferent de cât de frumoase sau urâte vor ieși ca aspect, vor fi delicioase la gust!  Și nu vă descurajați dacăprimele încercări sunt un dezastru la partea de aspect.

Iată-le pe ale mele – sper că realizați că în poză au ajuns cele mai frumoase dintre toate, da? Adică, cu greu, 6 bucăți! 😀

 

 

Zi frumoasă!

Raluca

 

 

No Comments

Post a Comment

Captcha Captcha Reload