Get Social With Us
Custom Paper Design | Mississipi Mud Pie
3823
post-template-default,single,single-post,postid-3823,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Mississipi Mud Pie

 

 

Habar nu am avut cum să traduc numele acestui desert in română într-un fel în care să sune apetisant, așa că l-am lăsat cu denumirea lui originală. 😀

Am văzut această rețetă acum vreo 3 săptămâni pe unul din blogurile mele culinare favorite  – Annie’s eats. Vă dau cuvântul meu de onoare că nu cred ca a existat oră din zi în care să nu mă gandesc la ea. Nebunie curată, vă spun!

Mi-au atrasat atenția vârtejurile de ganache…..pentru un iubitor de ciocolată, să vezi așa ceva…. este vecin cu hipnoza.

După ce m-am uitat fix la poză timp de 10 secunde, am trecut rapid în revistă rețeta și am decis că TREBUIE să o încerc. Imaginați-vă: crustă din Oreo, un strat de ganache presărat cu bucățele de caramel, umplutură de înghețată de cafea, iar ganache, și așa…pentru distracția mulțimii, niște vârtejuri de ganache și bucățele de caramel pe deasupra……Sper că acum înțelegeți de ce m-am gandit la el tot timpul!

Și cum diseară avem invitați la masă, am decis ca acesta să fie desertul servit.

Mai jos, traducerea rețetei, pe care o găsiți în forma ei originală chiar aici: http://www.annies-eats.com/2010/06/09/mississippi-mud-pie/ .

NOTĂ: în rețeta ei ingredientele sunt volumetrice, așa că am trecut fie cantitățile care mi-au ieșit mie la cântar după ce am măsurat în cups, sau în cazul untului, cantitățile indicate pe site-urile specializate în acest tip de transformări.

Ingrediente:

Pentru crustă (tava de 22 cm).

150 grame biscuiți de ciocolată fărâmițați, cum ar fi Oreo (asta înseamna 14 biscuți Oreo).

70 grame unt nesărat, topit

40 de grame zahăr

Tava mea are 28 de cm așa că am crescut proporțional toate cantitățile pentru a îmi ajunge crusta- dar aici am trecut cantitățile pentru tava de 22 de cm.

 

Pentru  ganache:

115 grame ciocolată amăruie, tăiată fin

150 ml frișcă pentru prăjituri (min 35% grăsimi)

30 grame unt nesărat, la temperatura camerei

 

Pentru umplutură și decor:

50 grame bucățele de caramel, împărțite în două

8-9 linguri de înghețată de cafea, ușor moale – Annie folosește înghețată făcută în casă, dar cum eu nu am aparat de înghețată am mers direct la Mega Image și am luat o înghețată Mocha de la Delhaize, super bună,  gata făcută. 😀 Dacă vreți să faceți înghețata tot voi, aici găsiți rețeta ei.

 

Cum facem: 

Ca să facem crusta, încălzim cuptorul la 180˚ C.

Într-un bol mic combinăm biscuiții de ciocolată fărâmițați, untul topit și zahărul.

 

 

Amestecăm totul cu o furculiță până când toate bucățelele de biscuite sunt umezite. Presăm amestecul într-o tavă de plăcintă/tartă de 22-23 cm. Coacem timp de 5 minute. Apoi transferăm pe un grătar și o lăsăm să se răcească (în tavă), timp în care ne apucăm să pregătim crema ganache.

Pentru a face crema ganache, transferați ciocolata tăiată fin într-un vas termorezistent.

Într-o crăticioară mică pusă pe foc mediu încălzim frișca până când se pregătește să dea în clocot. O turnăm peste ciocolată și le lăsăm să stea timp de 1 minut, apoi amestecăm în mișcări circulare până când ciocolata se amestecă cu smântâna și se formează crema ganache.

Amestecăm și untul, câte o lingură pe rând, până când este complet încorporat.

 

 

Întindem un strat subțire de ganache pe fundul crustei, suficient cât să o acopere (cam 4-5 linguri).

Presărăm jumătate din cantitatea de bucățele de caramel peste ganache.

Transferăm tava în congelator și răcim timp de 30-60 de minute, până când crema ganache s-a întărit.

Restul cremei ganache o păstrăm la temperatura camerei, amestecând ocazional.

Amestecăm înghețata cu o lingură sau o spatulă pentru a ne asigura că este înmuiată uniform și are o consistență ușor de întins. Umplem crusta de plăcintă cu înghețată și cu ajutorul unei spatule offset nivelăm frumos partea de sus.

Deși în imagine pare lichidă, înghețata era de fapt destul de consistentă.

Punem tava din nou la congelator și o răcim până când înghețata s-a întărit, cel puțin două ore.

Dacă crema ganache s-a întărit în timp ce tarta era la răcit, o încălzim ușor fie la bain-marie fie la microunde în intervale de 20 de secunde – doar până cand poate fi întinsă, dar nu fierbinte. Eu am încălzit-o timp de 10 secunde la microunde și a fost suficient.

Folosind o spatulă întindem un strat subțire de cremă ganache peste înghețată. Presărați bucățelele de caramel rămase peste ganache.

Trebuie sa lucrăm eficient deoarece crema ganache se va întări foarte repede fiind în contact cu înghețata.

Punem din nou la congelator si răcim timp de 1-2 ore.

Păstrăm crema ganache care a rămas și o lăsăm să se răcească până când se îngroașă. Apoi, dacă vreți, puneți-o  într-un pos și decorați tarta cu vârtejuri din ganache. Răcim în congelator până când se întărește.

Tarta trebuie să stea la temperatura camerei câteva minute înainte să fie servită. Folosiți un cuțit cald și uscat pentru a o tăia și servi.

Și iată și produsul final:

 

 

 

Ce ziceți?

Mertă încercată măcar o data, nu-i așa?

Weekend minunat!

Raluca

 

1 Comment

  • Rolling Ideas

    21.09.2012 at 06:01 Reply

    Ai niste retete fantastice – ochii vad, gura cere, dar silueta mea nu e prea fericita.

Post a Comment

Captcha Captcha Reload