Get Social With Us
Custom Paper Design | Pentru copii: Jocul memoriei
4440
post-template-default,single,single-post,postid-4440,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Pentru copii: Jocul memoriei

Dacă vă situați undeva în jurul vârstei de 30 de ani (± 5 ani) sunt sigură că ați avut și voi în copilărie un “joc al memoriei”.

Jocul acela cu perechi de cartonașe identice, pe care le amestecam, le așezam cu fața în jos și apoi le întorceam pe rând pentru 2-3 secunde să vedem imaginea. Când îți aminteai unde se afla perechea ei o întorceai și pe aceea și rămâneau la vedere. Vă amintiți?

Mă jucam foarte mult cu acel joc și că faceam concursuri cu fratele meu cu miza cine ghicește cele mai multe perechi.

Este foarte adevărat că atunci nu aveam decât 10 minute de desene animate duminica și nu exista nici X-Box, nici Playstation și niciunul din miile de jocuri electronice de astăzi.

Dar așa sunt eu mai nostalgică și îmi plac jocurile retro și inocente, care  sunt făcute din lemn, pânză sau hârtie și care îți amintesc că mai există și alt material decât plasticul pe lumea asta.

Și cum tot păstrasem magneții de la 6-pack-urile de bere (pe care i-am folosit și aici) pentru că știam eu că la un moment dat vor avea o întrebuințare perfectă – am purces la construirea jocului minunat.

 

Avem nevoie de:

 • cartonașe patrate (8 cm x 8 cm). Ar fi bun un carton mai gros, puteți refolosi ambalajele de la cutii de bomboane sau alte produse asemănătoare.
 • template-urile Custom Paper Design – le puteți descărca de aici
 • foarfecă
 • scotch lat transparent
 • lipici
Este atât de simplu de făcut.
În primul rând imprimăm și decupăm template-urile:
Apoi lipim pătratele imprimate peste cele din carton (sau magneții de frigider în cazul meu). Pe față lipim un pătrat cu fructe, pe spate unul cu semnul întrebării.
Apoi sigilăm totul cu bandă de scoth transparent (nu a fost suficient de lat pentru a-l acoperi pe tot odată, așa că am suprapus 2 benzi).
și sunteți gata! Al nostru și-a luat locul pe frigider……..
Și după cum puteți vedea, jocul are mare succes, semn că proverbul românesc ” așchia nu sare departe de trunchi” este valabil. 😀
,
IMPORTANT: atunci când am făcut planșele, am introdus intenționat numere diferite din fiecare fruct pe planșă.
Observați-i pe cei mici atunci când îl joacă și întrebați-i cum fac să își amintească unde au văzut perechea cartonașului?
 • Își amintesc imaginea cu pepenele care e rosu? Cel mai probabil au nativ o mai bună memorie vizuală și probabil tot așa vor învăța și lecțiile pentru școală.
 • Își amintesc faptul că pe cartonaș erau 4 fructe? Culoarea sau semnificația fructelor în sine (cireșe) a fost mai puțin importantă, a primat numărul. Probabil au o gândire mai analitică.
 • Își amintesc semnificația fructului respectiv – banană/pepene/căpșuni și fac corelația între ceea ce văd și ceea ce reprezintă, probabil vor învăța tot prin acest sistem și mai departe.
Bineînțeles că  folosim un amestec dintre imagine, semnificație și numere, dar aproape mereu primează una dintre ele.
Dacă copilul are memorie vizuală de exemplu, atunci când începe scoala îl puteți ajuta să își construiască un sistem bazat pe elemente vizuale pentru a învăța la diversele materii, profitând la maxim de înclinația lui naturală de a vedea lucrurile. Acest lucru este valabil și pentru celelalte două situații.
Sper să vă placă și să vă folosească!
Weekend minunat!
Raluca

2 Comments

 • Mihai Moga

  26.10.2012 at 15:37 Reply

  E foarte dragut jocul. Eu nu l-am jucat decat pe calculator, dar poate ca il gasesc si in forma fizica.

  • admin

   26.10.2012 at 05:15 Reply

   Bună MIhai,

   Dacă nu îl găsești îl poți face chiar tu folosind imaginile pe care le poți descărca de aici.

Post a Comment

Captcha Captcha Reload