Get Social With Us
Custom Paper Design | Pentru Revelion: Tort German de ciocolată
7536
single,single-post,postid-7536,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
tort german

Pentru Revelion: Tort German de ciocolată

Pentru Revelion v-am pregătit unul dintre torturile mele favorite de ciocolată – poate pentru că are blaturi cu ciocolată, însiropate cu rom negru, straturi subțiri de ganache de ciocolată, umplutură de cremă custard cu o tonă de nucă și nucă de cocos și îl decorăm așa….pentru plăcerea noastră, tot cu ganache de ciocolată?

Off….bine că îl am în frigider pentru că aș fi murit de poftă până terminam de scris rețeta.

2 lucruri despre rețetă:

1. S-o numi el Tort German dar este o rețetă 100% americană – a primit această denumire deoarece  folosea o ciocolată de menaj de la Kraft Food a cărei rețetă fusese inventată în 1852 cofetarul englez de Samuel German. Ciocolata se numea German’s Sweet Chocolate Bar  – iată deci și proveniența numelui

2. Această rețetă îi aparține faimosului și genialului David Lebovitz, despre care v-am mai povestit aici pe blog pentru că tot el a făcut și rețeta mea favorită de Chocolate Chip Cookies.
Să trecem la treabă pentru că deși ușor de făcut, această rețetă are destul de mulți pași. NU vă lăsați descurajați însă! Vă asigur că va merita efortul!
Nu am imagini de la procesul de pregătire al acestui tort deoarece l-am făcut în dimineața zilei de 24 Decembrie, între orele  3 AM si 5 AM…..deci numai de poze nu îmi mai ardea mie atunci…. :D
Nu mă compătimiți, nu m-am trezit special, ca o eroină, sa fac tort fabulos pentru familia mea – așa mă trezesc eu iarna…..la 3 dimineața.
Prin urmare, nu avem imagini dar voi explica cât mai clar ce și cum și dacă cineva vrea să mă întrebe ceva, folosiți vă rog secțiunea de comentarii.
Acest tort are 4 componente: Blaturile, siropul de rom, umplutura de nucă și glazura de ganache de ciocolată.

BLATURILE

60 de grame de ciocolată amăruie sau semi dulce, tăiată fin
60 de grame de ciocolată neagră, tăiată fin
90 ml de apă
225 de grame de unt la temperatura camerei
250 de grame + 50 de grame de zahăr
4 ouă mari, separăm albușurile de gălbenușuri
280 de grame de făină
1 linguriță de praf de copt
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
½ de linguriță de sare
250 ml buttermilk, la temperatura camerei
1 linguriță de extract de vanilie

Buttermilk-ul din rețetele americane eu îl fac amestecând 250 ml de lapte cu 1 lingură de oțet alb (este rețeta oficială de substituire) și apoi îl las 30 de minute pe dulapul din bucătărie. CRED că este de fapt laptele nostru bătut, dar nu am încercat niciodată cu lapte bătut și nici nu am fost în SUA până acum ca să cumpăr o cutie să văd ce este de fapt acest buttermilk. Dacă știe cineva, vă rog mult, ajutați un biet om care a făcut o grămadă de research și într-un final tot nu s-a dumirit ce este buttermilk-ul…..

1. Ungem cu unt două tăvi de tort de 21/22 de cm și apoi acoperim fundul tăvilor cu hârtie de copt. Încălzim cuptorul la 180°C.

2. Topim ambele tipuri de ciocolată cu cei 90 de ml de apă (eu folosesc apă caldă de la robinet). Puteți folosi fie metoda bain-marie, fie la microunde. AMestecați-le pând când sunt omogene, apoi lăsați-le să ajungă la temperatura camerei.

3. În bolul unui mixer electric bateți untul cu cele 250 de grame de zahăr până când amestecul devine pufos. Amestecați și ciocolata, apoi unul câte unul, gălbenușurile.

4. Cerneți împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.

5. Amestecați jumătate din ingredientele uscate în amstectul cremos de unt/zahăr, apoi buttermilk-ul și extractul de vanilie, apoi restul ingredientelor uscate.

6. Într-un bol separat bateți albușurile pâna în stadiul de “vârfuri moi”, apoi adăugați cele 50 de grame de zahăr și bateți până când s-au întărit.

7. Împăturiți cam 1/3 din cantitatea de albușuri în aluatul de tort pentru a îl aera, apoi adăugați și restul cantității de albușuri  și împăturiți până când nu mai vedeți urme de albuș.

8. Împărțiți compoziția în mod egal între cele două forme de tort, scuturați-le ușor pentru a nivela suprafața și coaceți timp de 45 de minute, până când o scobitoare introdusă în centru tortului iese curată.

Lăsați blaturile să se răcească complet în tăvi.

În timp ce blaturile de coc și se răcesc, facem umplutura, siropul și glazura.

UMPLUTURA

250 de ml de frișcă lichidă 35% grăsime
200 de grame de zahăr granulat
3 gălbenușuri mari
85 de grame de unt tăiat cubulețe
½ de inguriță de sare
130 de grame de nucă sau nuci pecan, coapte și tăiate fin
1 1/3 căni de fulgi de cocos neîndulciți, rumeniți

1. Amestecați frișca, zahărul și gălbenușurile într-o crăticoară medie. Puneți cele 85 de grame de unt, sarea, fulgii de cocos și nuca coaptă într-un bol mare.

2. Încălziți amestecul de frișcă/ou/zahăr amestecând constant până când se îngroașă ușor (va lăsa o peliculă de cremă pe o lingură).

3. Trunăm crema obținută imediat peste amestecul de nucă/cocos/unt și amestecăm până când untul este topit Răciți complet la tremperatura camerei ( amestecul de va îngroșa semnificativ).

SIROPUL

250 de ml de apă
150 de grame de zahăr
2 linguri de rom negru

Într-o crăticioară încălzim apa cu zahărul până când zahărul este topit. Luați de pe foc, lăsați să se răcească puțin și amestecați romul negru.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ (CREMA GANACHE) 

226 de grame de ciocolată amăruie, tăiată bucățele ounces
2 linguri de sirop de porumb
40 de grame de unt nesărat
250 ml de friscă lichidă ăentru prăjituri, grăsime 35%

Pe piața din România și din Europa de altfel nu se găsește sirop de porumb, iar substituenții lui ar fi mierea, siropul de agave sau glucoza. Atunci când am pus miere am stricat crema ganache, așa că mai bine omit cu totul acest ingredient și nu am avut niciodată probleme.

1. Puneți ciocolata tăiată într-un bol împreună cu untul.

2. Încălziți frișca până în punctul în care începe să fiarbă. Luați de pe foc și turnați peste ciocolată. Acoperiți bolul cu o farfurie și lăsați să stea așa timp de 1 minut, apoi amestecați până când totul este omogen. Lăsați la temperatura camerei până când este întărit suficient pentru a fi întinsă.

ASAMBLAREA TORTULUI

Scoateți blaturi din tăvi și tăiați blaturile în două pe orizontală, folosind un cuțit de pâine cu lamă specială.

Puneți primul strat un platou. Cu o pensulă de silicon însiropați bine blatul. Întindeți o parte din umplutura de cocos, asigurațiv-vă că puneți până la margini. (Eu peste umplutura de cocos pun și un start subțire de cremă ganache).

Puneți o nouă jumătate de blat deasupra și repetați operațiunea de mai sus, puneți umplutură și peste ultimul blat.

Apoi îl punem la frigider pentru o jumătate de oră să se întărească bine umplutura de deasupra, și urmează să învelim tortul în ganahe-ul de ciocolată. Decorați după placul inimii.

Sper să vă placă!

Zi minunată să aveți!

Raluca

11 Comments

  • Rolling Ideas

    28.12.2012 at 08:54 Reply

    Si ce se mai intampla pe lume cand dormeam bustean? Raluca a facut o minunatie de tort!

  • Dan Roxana

    28.12.2012 at 19:17 Reply

    Buna seara! Acest tort e on my to do list this week. As vrea sa te intreb de unde iti cumperi minunatiile astea de suporturi de tort? Eu am cateva da nu asa faine si as vrea sa imi mai cumpar.

    • admin

      28.12.2012 at 19:35 Reply

      Bună Roxana! Hmmmm…sunt colectionate pe parcurs din tot felul de magazine….și de pe la Zara Home, unul de la Diverta, unul de la Selgros (!), însă vreo 3 le am de aici:http://www.dille-kamille.be/fr/shop. Un magazin din Brugge (este și în Bruxelles) pe care îl iubesc și care are o mulțime de lucruri frumoase!

  • Dan Roxana

    28.12.2012 at 19:18 Reply

    Cateva…adica am doua:)

  • Dan Roxana

    28.12.2012 at 09:59 Reply

    Multumesc pt. ponturi! Noi locuim in Targu-Mures…Zara nu avem aici,selgros da:) de aceea ma gandeam ca ai vreo sursa pe net…am intrat pe acel site dar nu livreaza in Romania, din pacate. Poate cand mai gasesti ceva dragut on line ne spui si noua. Pleeaase:)

  • Dan Roxana

    28.12.2012 at 22:43 Reply

    Buna seara! Maine este ziua bunicii mele si tocmai am terminat de facut tortul. Insa nu l-am asamblat pt. ca, desi e al doilea tort pe care l-am facut vreodata, primul fiind cel cu morcovi, blaturile mi s-a parut ca s-au lasat foarte mult dupa ce le-am scos din cuptor si au stat de s-au racit. Neavand experienta vreau sa te intreb daca e normal si daca da cam cat e inaltimea finala a tortului. Am urmat pasii intocmai si ma tot gandesc unde am putut gresi…poate la buttermilk…l-am lasat cam 45 min dar nu prea arata ca laptele batut…sau poate nu am pus suficient praf de copt-o lingurita rasa. Ma gandesc sa le refac maine dimineata. Oricum…a meritat efortul. Eu ma simt multumita ca macar am incercat:)

    • admin

      28.12.2012 at 04:37 Reply

      Bună Roxana!

      În primul rând La Mulți Ani bunicii tale! Să fie sănătoasă și să vă aibă în preajmă – asta este tot ce o bunică își poate dori! :D

      Nu refaci nimic!:D

      Folosește blaturile așa cum sunt, fără a le mai tăia în două (deci în loc de 4 blaturi vei avea doar 2). Asta pentru că, fiind mai subțiri, dacă le vei tăia pe jumătate riști să se rupă și atunci chiar nu mai ai ce să faci cu ele!
      Nivelează puțin partea de sus a fiecărui blat, ca să fie dreaptă, apoi însiropează bine de tot blatul (mai ales că este puțin mai gros decât ar trebui să fie), apoi pune umplutura de nucă și stratul de ganache, urmează celălalt blat nivelat, îl insiropezi și pe acesta bine de tot, pui umplutură de nucă și îl bagi la frigider să se întărească umplutura de deasupra. Când aceasta va fi tare, întinzi glazura de ganache pe deasupra și gata tortul!

      Tortul nu are o înălțime standard – teoretic cele 2 blaturi se separă fiecare în jumătate, dar au fost dăți când mi-aș fi dorit să nu fac operațiunea asta pentru că ajungeau să fie prea subțiri și mi s-au rupt. Așa că am avut tortul acesta din 2 blaturi (cum îl vei face tu), din 3 (unul s-a rupt la tăiere așa că l-am dat la o parte) și din 4 blaturi…

      Dacă ți se rupe vreodată un blat – nu îl arunca! Îl pui pe o farfurie, îl însiropezi bine, îi pui umplutură deasupra, apoi glazura de ganache și cei din casă se pot bucura de tort mai devreme decât se așteptau! :D.

      Oricum , tortul av fi foarte gustos, vei vedea! :D

      Îmi pare rău că am văzut atâ de târziu mesajul tău, dar sper să nu fie prea târziu răspunsul meu. :D

      Raluca

      • Dan Roxana

        28.12.2012 at 23:03 Reply

        Multumesc Raluca pentru vorbele frumoase pentru bunica mea!
        Si de asemenea pentru sfaturi!
        Asa am facut si a iesit MINUNAT! Toata lumea m-a felicitat pentru ca toti ai mei stiu relatia mea cu gatitul, mai ales de prajituri:) cam subreda de pana acum:)
        Nu a ramas din tort nici o firimitura pesemne ca i-am dat gata!
        Si asta doar datorita tie!
        Explici foarte bine totul si pare ataat de usor incat le dai curaj chiar si celor ca mine! Mult spor in toate iti doresc! Si te urmaresc cu mare drag!

        • admin

          28.12.2012 at 05:48 Reply

          Mă bucur enorm că a fost un succes și mai ales că s-a mâncat tot! :D
          Nu am nici un merit, toate laudele îți aparțin ție pentru că eu nu am fost lângă tine în bucătărie când l-ai pregătit!
          Mă bucur mult dacă explic bine, crde că uneori intru pre mult în detalii – dar asta mi se trage de la “pui făină cât cuprinde” a lui mamaie, care mă băga în ceață de fiecare dată.
          Motiv pentru care m-am și apucat foarte târziu de făcut prăjituri, când am realizat că posibilitatea să stric un tort este cel mai mic necaz care mi se poate întâmpla.. :D

          Încă o dată felicitări, și eu îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase și ne vedem aici, pe blog. :D
          Raluca

Post a Comment


Captcha Captcha Reload