Get Social With Us
Custom Paper Design | Tort cu blat de marțipan, umplutură cu ganache de ciocolată, praline crocante și glazură de cremă Mascarpone
10062
single,single-post,postid-10062,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
Tort cu martipan

Tort cu blat de marțipan, umplutură cu ganache de ciocolată, praline crocante și glazură de cremă Mascarpone

Astăzi este o zi importantă! Mara împlinește 2 ANI!!! :D

În weekend ne-am întâlnit acasă la bunici și am sărbătorit-o în familie cu o foarte mică petrecere – în mod ironic, nu am avut timp să pregătesc nimic deosebit anul acesta pentru ea, deși aveam planuri mari….

ÎNSĂ, tortul a TREBUIT să îl fac eu. :D

Rețeta aleasă? Păi tot ce e mai bun pe lume: zahăr brun, marțipan, ganache de ciocolată cu frișcă, praline crocante și glazură de cremă Mascarpone…..

Avea câte puțin din tot ce îmi doream și îmi plăcea mai mult și mai mult!

Nu este deloc greu de făcut și a fost DE-LI-CIOS!!!

Serios, trebuie încercat!!

 

Cover

Rețeta originală o găsiți aici – pe cea tradusă și cu modificările pe care le-am făcut eu pentru a avea un blat mai puțin dens o găsiți în continuare.

DSC_0245

UMPLUTURA de ganache:

  • 450 ml cremă de frișcă
  • 70 g cu zahăr brun
  •  420 g cu ciocolată amăruie sau semidulce, tocată

BLATURILE:

  • 210 g faină
  • 2 ¼ lingurițe cu praf de copt
  • ¾ lingurița de sare
  • 220 g cu zahăr brun
  • 173 g unt nesărat la temperatura camerei
  • 600 grame de marțipan (eu ma cumpărat Dr. Oetker)
  • 7 ouă mari
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 ¾ lingurițe de extract de migdale

PRALINE DE MIGDALE

  • 200 g zahar
  • 2 căni migdale prăjite întregi
  • 60 ml apă

CREMA MASCAROPONE

  • 340 g cremă de mascarpone
  • 1 ½ cups crema de frisca rece
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingură de extract de vanilie

 

Blaturile

Încălziți cuptorul la temperatura de 180 grade °C. Ungeți cu unt 3 forme de tort cu diametrul de 28 cm. Imbrăcați formele de tort în hârtie pentru copt și tapetați cu faină. Eu am avut doar două forme de tort , cu diametrul de 22 cm – așa că am copt prima oară două blaturi si apoi și pe cel de-al treilea. Ca să fie egale, am cântărit compoziția și am împărțit-o egal în 3.

Amestecați faina, praful de copt și sarea într-un bol. Într-un bol mare amestecați cu mixerul zaharul brun împreună cu untul. Adăugați ouăle unul cate unul, amestecând după fiecare foarte bine. Amestecați apoi împreună cu extractul de vanilie. Adaugați și ingredientele uscate. Împărțiți aluatul între cele 3 forme de tort și neteziți.

Coaceți blaturile aproximativ 25 minute, sau până la testul cu scobitoarea din centrul tavii ( aceasta trebuie să iasă curată) iar apoi lăsați blaturile să se răcească.

DSC_0246 DSC_0247 DSC_0248

DSC_0250 DSC_0251 DSC_0252 DSC_0253 DSC_0254 DSC_0255 DSC_0256 DSC_0257

 

CREMA GANACHE

Fierbeți crema de frișcă împreună cu zaharul într-o oală medie, amestecând până la dizolvarea zahărului. Turnați peste ciocolată tăiată fulgi și amestecați până când compoziția devine cremoasă. Asteptați să se răcească aproximativ 6 ore, iar compoziția sa fie tartinabilă.

DSC_0258  DSC_0260  DSC_0262 DSC_0263 DSC_0264

 

PRALINE DE MIGDALE

Puneți hârtie de copt pe o tavă de aragaz. Puneți pe foc un vas de dimensiune medie la foc mic-mediu, unde amestecați zahărul și apa, până când zaharul se dizolvă.

Creșteți focul; fierbeți fără să amestecați până când prinde o culoare chihlimbarie. Amestecați migdalele și apoi turnați pe hârtia de copt. Lăsați să se răcească bine și apoi tocați (eu le-am mărunțit la robotul de bucătărie). Habar nu am de ce, totul mergea minunat, am adăugat migdalele și le-am tot amestecat  când m-am trezit ca totul s-a zaharisit……Probabil nu ar fi trebuit să amestec așa de mult migdalele…oricum la gust au fost foarte bune. :D

DSC_0265 DSC_0266 DSC_0267 DSC_0268 DSC_0269   DSC_0272 DSC_0275 DSC_0279

 

CREMA MASCARPONE  se face foarte ușor: bateți frișca cu zahărul până când face vârfuri medii, apoi adăugați și brânza Mascarpone și omogenizați.

ASAMBLAREA TORTULUI:  Am nivelat blaturile și am pus umplutura de ganache folosind un poș (am control perfect asupra cantității pe care o pun, o întind uniform….sunt multe avantaje folosind această metodă. Ca să aduc ganache-ul la această consistență, am pus vasul în frigider și am verificat periodic consistența lui.

DSC_0282 DSC_0283 DSC_0284

Peste fiecare strat de ganache am pus și unul de praline.

DSC_0285 DSC_0287  DSC_0290 DSC_0292 DSC_0294

Deasupra am pus crema de brânză Mascarpone pe care am întins-o bine peste suprafața și lateralele tortului.

DSC_0295

Și iată-l finalizat. L-am decorat cu inimioare din fondant (voi posta cum le-am făcut și pe acelea).

DSC_0296DSC_0297

L-am pus la frigider și a doua zi dimineață, în ziua petrecerii, am avut surpriza neplăcută să constat că fondantul se topise ușor și se scursese pe lateralele tortului (probabil inimioarele au tras umezeală din crema mascarpone). DECI, dacă vreți să îl decorați cu fondant, decorați-l în ziua petrecerii.

Oricum, a arătat bine și așa iar cel mai important a fost că gustul a fost minunat!

Iată-l și în câteva imagini mai detaliate (cu inimioarele topite)…..

DSC_0298  DSC_0300  DSC_0304 DSC_0306 DSC_0308  DSC_0311 DSC_0315

Sper să îl încercați, este EXTREM de bun….. la finalul petrecerii mai rămăseseră doar două felii. :D

O zi minunată vă doresc!

Raluca

 

11 Comments

  • Handmade Ancasiada

    16.07.2013 at 11:36 Reply

    La multi ani veseli, Mara si sa o mostenesti pe mamica ta :)
    Tortul arata pur si simplu delicios, cu siguranta vom incerca si noi reteta :)

  • Ioana

    16.07.2013 at 12:14 Reply

    Arata intr-un MARE fel! Cred ca a rasfatat din plin papilele ptrecaretilor! La Multi Ani, Marei! Sa fie sanatosa, fericita si norocoasa! Iar tie, felicitari pentru doi ani grozavi de mamiceala!

    • admin

      16.07.2013 at 10:17 Reply

      Multumim mult Ioana pentru urări! :D Te pupăm cu mare drag!

  • cristina

    16.07.2013 at 14:04 Reply

    La multi ani Mara! Eu sigur voi incerca si tortul acesta :)

    • admin

      16.07.2013 at 10:16 Reply

      Multumimi mult Cristina! :D Sper sp iti placa tortul – noi l-am iubit! :D

  • Angela

    16.07.2013 at 14:23 Reply

    Avand in vedere ingredientele folosite la acest tort, nu poate fi decat minunat! Pe mine m-ai convins, voi incerca aceasta reteta ;)
    Felicitari! :)

    • admin

      16.07.2013 at 10:15 Reply

      Astept sa imi spui daca ti-a placut! :D

  • Dan Roxana

    16.07.2013 at 15:32 Reply

    La multi ani fiicei tale! Va doresc multa sanatate si momente de neuitat impreuna! Abia azi am vazut post-ul. Tot ieri a fost si ziua sotului meu:-) insa din lipsa de timp nu i-am pregatit nimic. Dar cu siguranta voi incerca reteta asta cat de curand.-) arata senzational BRAVO! si sunt sigura ca e delicios ca toate retele tale de altfel!

    • admin

      16.07.2013 at 10:09 Reply

      Multumesc mult de tot Roxana! La multi ani sotului tau! Multa sanatate și numai bucurii! Chiar iti recomand tortul, a fost SUPER bun! :D

  • Miki

    16.07.2013 at 22:15 Reply

    Imi pare rau ca nu am vazut postarea mai devreme. Sa va traiasca fetita, sa fie sanatoasa si norocoasa! Am mai multe intrebari:
    – cat a durat prepararea tortului?
    – cand postezi cum ai facut inimioarele din fondant?
    – cifra de pe tort e tot din fondant?
    Multumesc!

    • admin

      16.07.2013 at 05:16 Reply

      Buna Miki,

      Multumim frumos!Sa raspund intrebarilor tale:
      – sincer, chiar nu mai stiu cat a durat prepararea – cred ca 4-5 ore adunate. Cel mai bine este sa il faci in ziua dinaintea evenimentului ca sa apuce sa traga putin- este minunat.Rezerva-ti suficient timp sa il faci linistita, fara graba.
      – inimioarele din fondant se fac foarte usor – am intins fondantul sub forma de foaie, apoi am folosit un decupator mini in forma de inimioara si cu ajutorul unei scobitori i-am presat un sant exact pe mijloc si am indoit-o usor. Ca sa ramana in aceasta forma, am indoit o coala de carton si am sprijinit cele doua laturi ale inimilor de cele doua laturi ale cartonului – pana s-au uscat.
      – cifra a fost din carton pe care l-am vopsit cu lichid de aurire

Post a Comment


Captcha Captcha Reload