Get Social With Us
Custom Paper Design | Tort de morcovi
7232
single,single-post,postid-7232,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_transparency,vertical_menu_transparency_on,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
tort de morcovi

Tort de morcovi

Povestea mea de dragoste cu tortul de morcovi a început acum vreo 3-4 ani la Starbucks (unde altundeva?) când mă uitam lung în galantar și încercam să mă hotărăsc ce prăjitură să îmi iau.

L-am rugat pe vânzătorul din acea zi să îmi spună ce au mai bun și spre uimirea și disperarea mea am auzit:

” Aaaa, atunci trebuie să luați tortul de morcovi! Va fi cea mai bună prăjitură pe care ați mâncat-o până acum!”.

Să ne înțelegem: urăsc morcovii!

URĂSC morcovii!!!!

Lume, lumeeeee: urăsc morcovii!!!

De la 6 luni, când mama a încercat prima oară să îmi dea morcov ras cu biscuit și până în ziua de astăzi, i-am urât cu pasiune. Cruzi, fierți, rași, pasați….în toate formele lor! Și se pare că este ereditar, pentru că nici Marei nu îi plac – așa că trebuie să îi camuflez cu tot soiul de alte legume ca să îi mănânce….

Însă cumva, în acea zi, omul era atât de convins de ceea ce spunea încât pur și simplu am spus “sună minunat!” și în 2 minute eram la masă, față în față cu infamia!

Și am gustat……………și cred că, în acel moment, cerul s-a deschis deasupra mea și o rază strălucitoare de lumină mi-a luminat creștetul capului și felia de tort ….

ERA cea mai bună prăjitură pe care o mâncasem în viața mea – cu multă nucă, cu o cremă delicioasă (care habar nu aveam ce ar putea să conțină) și cu morcovi pe care nu reușeam să îi identific în blat..sau cremă….sau oriunde….era SUBLIM!

Nu m-am mai uitat niciodată înapoi. Îl iubesc și nu refuz niciodată o felie și îl pregătesc fără nici o ocazie specială, doar așa, ca să mă bucur de el.

Chiar dacă, veți vedea, blatul conține o jumătate de kilogram de morcovi proaspeți!

Ingrediente:

Pentru blaturi :

  • 400 de grame de zahăr cristal
  • 330 ml de ulei vegetal (eu pun 1/2 de rapiță și 1/2 de floarea soarelui)
  • 3 oră extra mari, la temperatura camerei
  • 1 liguriță de extract de vanilie
  • 350 de grame de făină
  • 2 lingurițe de scorțișoară măcinată
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de sare
  • 220 grame de stafide (eu pun 110 grame de stafide brune și 110 grame de stafide aurii)
  • 125 de grame de nucă tăiată mare
  • 450 de grame de morcov ras (nici când scriu asta nu îmi vine să cred!)
  • 1/2 de cană de ananas taiat cubulețe (este în rețeta originală, dar eu nu am pus niciodată ananasul)
Paranteză: nu imi pot explica nici azi de ce morcovii din fotografie erau în halul asta de portocalii….Nu am editat poza cu vreun boost de culoare sau ceva….oricum , toate celelalte ingrediente arată normal……
Pornim cuptorul să se încălzească la 180°C.
Punem hârtie de copt în două forme de tort (ale mele au 22 cm) și apoi le ungem cu unt sau cu sprayul cu ulei de rapiță
Batem zahărul uleiul și ouăle împreună în vasul unui mixer electric până când au o culoare galben pal.

Adăugăm vanilia.

Într-un vas separat amestecăm ingredientele uscate – făina, scorțișoara, bicarbonatul și sarea.  Apoi adăugăm ingredientele uscate peste amestecul de ou și mixăm.

Amestecăm nuca și stafidele cu o ligură de făină și apoi amestecăm.

Adăugăm și morcovul (și, în cazul rețetei originale și ananasul) și amestecăm bine.

Puteți să gustați, este foarte bun la gust aluatul!

Împărțim aluatul în mod egal între cele două tăvi și le punem la cuptor timp de 55-60 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în centrul tortului iese curată.

Lăsați blaturile să se răcească complet în tăvi (puneți tăvile pe un gratar ca să circule aerul pe sub ele).

Pentru glazură și asamblarea tortului nu am imagini pentru că mă prinsese noaptea și nu am mai stat să fac fotografii ….dar voi adăuga cu proxima ocazie cu care voi mai face acest tort.

Glazura de cremă de brânză.

Această rețetă nu este cea din varianta originală, ci o rețetă actualizată.

Nu este glazura folosită la tortul din fotografii, ci o versiune mult mai bună și mai consistentă.

În cazul rețetei originale glazura ieșea mult prea subțire – poate zahărul nu era cel mai potrivit …..nu știu….
În această rețetă, jumătate din crema de brânza a fost Philadelphia, cealaltă jumătate La Dorna, zahărul a fost Coronița (este cel mai fin zahăr pudră de la noi). În funcție de câtă cremă aveți nevoie puteți face cantitatea întreagă sau doar 3/4 – eu aș sugera doar 3/4.
rețeta originală 3/4 din cantitate 1/2 din cantitate
cremă de brânză 450 grame 337 225
unt nesărat 450 grame 337 225
extract de vanilie 1 linguriță 1 linguriță 1/2 de linguriță
extract de migdale 1/2 de linguriță 1/2 de linguriță 1/4 de linguriță
zahăr pudră, cernut 675 grame 515 340

În bolul mixerului amestecați crema de brânză cu untul, extractul de vanilie și cel de migdale.

Adăugați zahărul pudră și amestecați până devine omogen.

 

 

Apoi, după ce blaturile s-au răcit, le-am tăiat capacele bombate care se  formaseră în timpul coacerii si le-am nivelat ca să fie drepte.
Am pus glazură din belșug între cele două blaturi pe care apoi le-am îmbrăcat în glazură.
Și ca să fie gata pentru Crăciun, am frământat niște fondant roșu și verde din care am făcut o floare de ilex.
Frunzele le-am decupat cu un mini decupator din acest set.
Gata pentru masa de Crăciun!

Rețeta aparține americancei Ina Garten, o celebră autoare de cărți de bucate (absolut genială dacă mă întrebați pe mine), care a revoluționat bucătăriile din SUA cu rețetele ei delicioase și ușor de pregătit.

O puteți găsi aici.

Mai multe nu am ce să vă spun despre acest tort, decât că este foarte, foarte, FOARTE BUN, este clar favoritul meu si sper din toata inima să îl încercați .

Zi minunată!

Raluca

24 Comments

  • luminita

    18.12.2012 at 20:42 Reply

    Am mai auzit de prajitura cu morcov dar de gustat …niciodata. Pe asta insa promit sa o incerc….o sa revin cu impresiii. Si o intrebare, branza de la crema e branza din aia la cutiuta care se mananca la micul dejun

    • admin

      18.12.2012 at 01:25 Reply

      Bună Luminița! Este fabulos tortul!
      Da, crema de brânză este Philadelphia la cutie.
      Cand faci crema, adauga zaharul treptat (mai intâi jumătate din cantitate) și apoi puțin căte puțin. Crema se va înmuia, dar dacă continui să o bați ar trebui să ajungă totuși la o consistență bună de întins.

  • Rolling Ideas

    18.12.2012 at 05:18 Reply

    Eu sunt invers – adică îmi plac mult morcovii, dar în formă crudă. Îi mănânc sau aşa curăţaţi pur şi simplu sau daţi pe răzătoare în salate.
    Prăjitură cu morcov nu am mâncat niciodată pt că nu pot asocia morcovul cu ceva dulce, nu cred că se potriveşte.
    Dar acum, uitându-mă la pozele astea, parcă aş face o tentivă.

    • admin

      18.12.2012 at 07:35 Reply

      Andreia, cu atât mai mult cu cât îți plac morcovii, TREBUIE să îl încerci! :D

  • dan roxana

    18.12.2012 at 17:46 Reply

    De cati centimetri diametru sa fie tavile? Multumesc.

  • CRISTINA

    18.12.2012 at 06:35 Reply

    O sa fac tortul dar nu am decat o singura tava. Cum sa fac? Pot sa tin la frigider compozitia pana se coace prima tava?

    • admin

      18.12.2012 at 06:48 Reply

      Buna Cristina!

      Nu este nevoie. Eu o țin la temperatura camerei și iese ok.
      Data trecută am făcut niște mini torturi (de 16cm) si aveam o singura tava – compoziția din retete mi-a ajuns pentru 4 blaturi (deci 2 mini torturi) pe care le-am copt pe rând – și au ieșit toate foarte bine.

      Deci nu e nevoie de ținut la figider!
      Să îți iasă bine! :D

      Raluca

      P.S. Cel mai bun de mâncat este a doua zi (ca să aibă timp blatul și crema de brânză să se împrietenească. :D

  • CRISTINA

    18.12.2012 at 10:48 Reply

    :) ce bine. Merci mult pentru raspuns si pentru toate ideile. Sarbatori fericite!

    • admin

      18.12.2012 at 16:53 Reply

      Cu mare drag! Să îți iasă bun de tot!
      Sărbători Fericite și ție și celor dragi ție!
      Raluca

  • vavaly

    18.12.2012 at 22:13 Reply

    Acum am descoperit blogul tau prin intermediul Revistei Atelierul si imi place foarte mult ce am gasit aici. Imi place modul in care prezinti ceea ce creezi (pentru ca si produsele culinare sunt creatii , chiar artistice multe din ele). Eu am facut de doua ori o reteta de prajitura cu morcov, tort cu morcov si intradevar este foarte bun. am facut in special pentru copilul meu, mi s a parut un blat mult mai usor decat cel traditional. chiar imi propusesem sa fac un tort de revelion iar tu mi ai amintit de aceasta bunatate :).

    • admin

      18.12.2012 at 02:16 Reply

      Bună Vavaly!

      Mă bucur foarte mult că ți-au plăcut blogul și modul meu de prezentare și îți mulțumesc frumos pentru aprecieri!
      Este foarte bună această rețetă de tort de morcovi, ți-o recomand cu căldură!
      Sărbători fericite alături de cei dragi și sper să ne mai revedem aici!

      Raluca

  • Dan Roxana

    18.12.2012 at 17:43 Reply

    Buna seara! Eu am folosit tavi de 26 pana la urma…sotul meu mi le-a cumparat:) a fost PRIMA DATA ca am gatit un tort insa site-ul cu tot ce este pe el mi-a deschis apetitul:) si mi-a dat si curaj:) felicitari pentru tot ce faceti! pentru mine sunteti o inspiratie! ma bucur ca am dat de dvs.

    • admin

      18.12.2012 at 22:26 Reply

      Bună Roxana,

      Ia uite cum încep eu anul cu dreptul și cu multă bucurie datorită cuvintelor tale minunate!! Îți mulțumesc mult tot pentru așa vorbe frumoase, îmi dau aripi!
      Mă bucur mult de tot că ai făcut tort, PRIMUL tort, sper că a ieșit bun și ai avut un mare succes cu el! :D
      Soțul tău este minunat, merită un premiu pentru așa gest!
      Vă doresc un an senzațional de bun, în care să vă împliniți toate dorințele, să vă iubiți și mai presus decăt toate să fiți sănătoși!
      Raluca

  • AdrianaC

    18.12.2012 at 15:26 Reply

    gata, l-am facut aseara ;) A iesit fff bun! Am forma de 26 cm si mi-a ajuns doar pt un blat aluatul, dar a fost ok! Si am pus muult mai putin zahar si ulei.

    • admin

      18.12.2012 at 16:52 Reply

      Ce mă bucur că ți-a ieșit bine!!!
      Și eu am respectat doar primele două dăți rețeta – după aceea am pus mai puțin ulei – dar asta rămâne la latitudinea fiecărui “cofetar șef”! :D

  • Vixyblu

    18.12.2012 at 12:39 Reply

    Draga Raluca,
    Am senzatia ca ti-am povestit prima experienta cu tortul de morcovi descoperit pe blog-ul tau… A fost dragoste la prima gustare si mi s-a parut foarte usor de facut. Dar vreau sa subliniez ca am facut o a doua incercare si am reusit sa impresionez 10 persoane… asa ca iubitorii de tort cu morcovi se inmultesc. :)))
    Multumesc pentru ca ai povestit despre acest tort minunat!
    Pupici!

    • admin

      18.12.2012 at 20:00 Reply

      Bună!! :D

      Mă bucur din suflet că iubitorii de tort de morcovi devin din ce în ce mai numeroși și că mai mulți oameni se vor delecta cu acest tort delicios!
      Poate facem un Fan Club! :D

      Te pup cu drag!

  • ana

    18.12.2012 at 10:42 Reply

    pot folosi si mascarpone in loc de philadelpia/dorna?
    multumesc

    • admin

      18.12.2012 at 11:46 Reply

      hmmmm…nu stiu ce sa zic…
      cred ca da, de ce nu?

  • ana

    18.12.2012 at 23:57 Reply

    Buna! e minunat acest tort! am reusit sa-l fac.o mica problema insa: crema e moale,nu e inchegata. oare de ce?

    • admin

      18.12.2012 at 04:28 Reply

      Buna Ana,

      Foloseste reteta actualizata pentru crema – prima varianta si mie imi iesea prea moale pentru a fi intinsa corect. Si pune mai putin zahar pudra.

  • Flavia

    18.12.2012 at 14:03 Reply

    Buna :)

    Am facut si eu tortul ieri. Ma gandeam sa il incerc de mult timp dar am tot amanat, preferam sa cumpar cate o felie de la Starbucks cand mi se facea pofta. Oricum, ca sa fac o comparatie, blatul meu a iesit foarte dens, l-am copt intr-o singura forma. A crescut destul de mult incat sa il tai in 3 felii groase dar tot mi se pare un pic cam incarcat si foarte dulce. cred ca data viitoare o sa reduc din toate ingredientele si mai ales din zahar. Cat despre crema, cred ca i-am facut ceva gresit fiindca nu se omogeniza, deloc. In final am decis sa o pun pe foc la bain-marie si si-a mai revenit dar tot a ramas moale. Am folosit jumatate din crema fiindca era prea lichida si nu statea in tort. :) Oricum, a iesit bun dar cred ca are mult prea mult zahar, si in blat si in crema. Multumesc foarte mult pentru reteta! E un tort delicios atunci cand iese ca la carte! :)

    P.S. : Am uitat sa adaug ca sotul meu nu intelegea ideea de “tort cu morcovi”, si de fiecare data cand imi cumparam eu si ii dadeam sa guste spunea ca nu ii place, dar din al meu a mancat, ba chiar a zis ca e foarte bun, probabil fiindca e home-made :) Deci, inca un iubitor de tort de morcovi!

    • admin

      18.12.2012 at 15:04 Reply

      Buna Flavia,

      Scuze ca iti raspund atat de tarziu.
      Da, este un tort destul de dulce daca il faci conform retetei, si mai ales daca folosesti to zaharul pudra in crema este inca si mai dulce.
      Eu pun mai putin zahar in tort si compensez in schimb cu faina + nuca (pentru a pastra proportia de solide/lichide egala – este important).

      Apoi la crema, aduc crema de branza la temperatura camerei, untul trebuie NEAPARAT sa fie la temperatura camerei. Am observat ca daca bat untul cu zaharul (zaharul in catitate mai mica decat in reteta) si apoi adaug in 3-4 transe crema de branza, se pastreaza mult mai tare crema (tare cat sa o poti intide cu spatula, adica exact ca o glazura normala). Daca gusti din ea si ti se pare dulce , mai poti adauga crema de branza pana cand o aduci la gustul pe care ti-l doresti.

      Sper sa iti fie de ajutor si sa mai incerci sa il faci – si ma bucur ca Fun Club-ul Iubitorilor de Tort de Morcovi a mai castigat un membru! :)

      Zi frumoasa!

Post a Comment


Captcha Captcha Reload